Opplæring av ordensvakter:

Amundsen var ikke klar over omfanget av egne regler. Nå snur han

Konsertarrangører fryktet at scener måtte legge ned.

SNUR: Konsertarangører mente nye regler for opplæring av ordensvakter ville medføre så store kostnader at konsertscener måtte legge ned. Nå snur justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) i saken, og sier at de stopper regelendringen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
SNUR: Konsertarangører mente nye regler for opplæring av ordensvakter ville medføre så store kostnader at konsertscener måtte legge ned. Nå snur justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) i saken, og sier at de stopper regelendringen. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det kommer til å bli færre konserter og mindre norsk musikk på scenen, sier Torbjørn Heitmann Valum, daglig leder i Norske Konsertarrangører, om den planlagte regelendringen som skulle tre i kraft 1. januar.

Både NHO Reiseliv og organisasjonen Norske Konsertarrangører har reagert sterkt på at det skulle innføres nye regler for opplæring av ordensvakter fra nyttår. Etter planen måtte alle som skal stå vakt på blant annet festivaler, konserter og puber ha 120 timer opplæring, også om du er frivillig vakt.

Siden dette ville koste mellom 60 000-70 000 kroner per ansatt, har organisasjonene fryktet at det blir så dyrt at flere konsertscener og puber med eget vakthold må legge ned, og at det blir færre konserter rundt om i landet.

Nå snur justisdepartementet i saken.

- Jeg forstår problemet, og jeg er for så vidt enig i problembeskrivelsen. Dette går for langt. Da må vi rydde opp i det, og det gjør vi, sier justisminister Per-Willy Amundsen, til Dagbladet.

Regelendringen utsettes

Nå utsettes regelendringen inntil videre, og Amundsen forklarer at det skal utarbeides mindre omfattende krav til opplæring.

- Derfor har jeg bedt Politidirektoratet om å gjøre det, så vi får en ny vurdering av kravene, som åpenbart vil bli mindre tyngende enn det som foreløpig er lagt til grunn, sier Amundsen.

Han forklarer at man må kunne skille mellom de som utøver vektertjeneste i vektervirksomheter og jobben som ordensvakter utfører, og at de nye reglene ikke gjør det i tilstrekkelig grad.

- Når du nå sier at regelendringen er for omfattende, gikk disse problemstillingene under radaren da dette ble vedtatt?

- Ja, det har det gjort. Jeg var ikke klar over at disse reglene var så omfattende. Nå ble jeg gjort oppmerksom på det, og da griper vi fatt i det. Det viktige er at man har en god balanse mellom næringsinteresser som kanskje ønsker så mye opplæring som mulig, og interessene til arrangørene, sier Amundsen.

- Helt fantastisk!

Torbjørn Heitmann Valum, daglig leder i Norske Konsertarrangører, jubler når han hører nyheten.

- Det er helt fantastisk! Det betyr at vi kan komme med innspill til hvordan opplæringen burde være, og at det fortsatt vil være mulig å ha egne vakter, sier han.

Han fryktet at regelendringen som nå er satt på vent ville gått ekstra hardt utover distriktene, siden det er flere steder hvor det ikke er tilgang på vaktselskap.

- For mange ville det ikke blitt økonomisk bærekraftig å utdanne dørvakter selv, og da måtte de leid inn vaktselskap. Men mange steder er det ikke tilgang på dette, og den eneste måten de kan arrangere er å ha frivillige vakter, sier han, og forklarte at dette ville kunne ført at konserttilbud måtte legge ned.

Han mener det er viktig å se på forskjellen mellom en ordensvakt og en vekter.

- En vekterutdanning gjør deg i stand til full vektertjeneste, og det er mye mer enn kun vakthold ved konserter. Opplæring til egenvakthold på et utested skal kun knytte seg til det de skal gjøre der, sier Valum.

Sp: - Ikke ny informasjon

Senterpartiet har også engasjert seg i saken, og mener det er helt urimelig å kreve at vanlige ordensvakter skal ha 120 timer opplæring.

Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant for Senterpartiet, er veldig fornøyd med at justisdepartementet nå har snudd, men forstår ikke at de først nå er klar over disse problemstillingene.

FORNØYD: Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant for Senterpartiet, er fornøyd med at Justisdepartementet har snudd. FOTO: Senterpartiet
FORNØYD: Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant for Senterpartiet, er fornøyd med at Justisdepartementet har snudd. FOTO: Senterpartiet Vis mer

- Jeg mener at det ikke er noen ny informasjon som kommer på bordet til justisministeren nå. Dette har kommet fra innspillsrunder fra de berørte partene tidligere, men det er tydelig at når vi har lagt trykk på hvor lite hensiktsmessig det er ser de også det, sier Stand.

Hun forklarer at kravet tidligere har vært 25 timer, og at det var snakk om å øke det til 32. Når det ble bestemt at ordensvakter skulle ha 120 timer opplæring, mener hun det var helt ute av dimensjoner sammenliknet med det bedriftene har budsjettert med.

- At de tar til fornuft er jeg veldig glad for. Da gir arbeidet resultater, sier Strand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer