DEBATT

Amundsens ansvarspulverisering

En minister kan ikke forlange at man skal sette strek over hele hans politiske historikk i det øyeblikket han tiltrer som statsråd.

KONTROVERSIELLE YTRINGER: All politikk innebærer til tider å lojalt forsvare et syn man ikke fullt ut deler, men dette kan ikke rettferdiggjøre en nihilistisk holdning der ingenting en politiker ytrer kan inngå i en vurdering av hans skikkethet, skriver Doremus Schafer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KONTROVERSIELLE YTRINGER: All politikk innebærer til tider å lojalt forsvare et syn man ikke fullt ut deler, men dette kan ikke rettferdiggjøre en nihilistisk holdning der ingenting en politiker ytrer kan inngå i en vurdering av hans skikkethet, skriver Doremus Schafer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da nyheten om at Per-Willy Amundsen skulle bli ny justisminister ble lekket to dager før utnevnelsen, fikk journalister og debattanter god tid på seg til å lete i hans rikholdige utvalg av kontroversielle uttalelser og sette sammen et utvalg av 'høydepunktene'. Politiske motstandere fra ulike hold kom med sterk kritikk om at han var uegnet for rollen, og kommentatorer konkluderte med at han i det minste ville bli nødt til å svare for sine tidligere omstridte uttalelser.

VGs Frithjof Jacobsen var derimot ikke imponert over listen, og nærmest fnyste over det han kalte «politikere (som opptrer) som et slags selvoppnevnt vokterråd». Jacobsen forholdt seg ikke til noen av de konkrete Amundsen-uttalelsene, men slo på generelt grunnlag fast at Amundsens jobb som Frps innvandringspolitiske talsmann var «å si ting resten av det politiske Norge stort sett ikke er enige i» og å «markere så tydelig som mulig at Frp var noe annet enn alle andre partier» - og når han har utført denne jobben «med flid», så kan ikke det brukes mot hans kandidatur som justisminister.

Og når utnevnelsen opprant, fikk vi en lignende argumentasjon både fra Amundsen selv og fra statsministeren: Nå stiller han seg 100% bak regjeringsplattformen, og da må han bedømmes ut fra hva han gjør som statsråd og ikke ut fra sine tidligere uttalelser som opposisjonspolitiker. Solberg (og Civitas Kristin Clemet) syntes endog det var relevant å sammenligne situasjonen med tidligere statsråder som har vært motstandere mot EØS eller NATO, men som likevel har kunnet sitte i en regjering med motsatt linje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer