<strong>- STOLT:</strong>  Dagbladet møtte Jarle Andhøy, Rune «Supern» Olsgaard og Christian Foss på Bygdøy i går. De tror at Amundsen ville vært stolt av Berserk-ekspedisjonen. I bakgrunnen ser vi Nansens «Fram», som han brukte over Polhavet.


Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- STOLT: Dagbladet møtte Jarle Andhøy, Rune «Supern» Olsgaard og Christian Foss på Bygdøy i går. De tror at Amundsen ville vært stolt av Berserk-ekspedisjonen. I bakgrunnen ser vi Nansens «Fram», som han brukte over Polhavet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Amundsens Sydpolerobring er det største sønner av Norge har gjort

Jarle Andhøy tror polarhelten ville vært stolt over Berserk-gjengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag er det 100 år siden Roald Amundsen plantet det norske flagget på Sydpolen.

Samme dato i fjor var kaptein Jarle Andhøy (34) i full gang med å planlegge sitt livs seilas. En stor last ble klargjort til Berserk-ferden, som skulle hedre polarheltens minne.

Dagbladet møter ham, sammen med Rune «Supern» Olsgaard og Christian Foss, som var med tidlig i Berserk-ekspedisjonen. Alle tre er enige om at Amundsen er en stor inspirasjonskilde og har betydd enormt mye.

- Elitedivisjon - Norge kan være veldig stolt av noen få ting - vikinghistorie, den norske handelsflåten, Nansen og Amundsen. Det har gitt landet identitet. Enten man sto ved kaia i Singapore eller ved børsen på Manhattan, så hadde alle hørt om det «the Norwegian steam and seamen». Det har hele Norge grunn til å være stolt av, og noe vi bevisst har flagget i Berserk-sammenheng, sier Andhøy.

Han forteller at da han og mannskap seilte i verdens farligste farvann i februar, tenkte de mye på de gamle polarheltene.

- De gutta var pionerer og satt Norge på verdenskartet. De bygget landet, mens vi er pizza-generasjonen og heldige, som har vokst opp i velferdslandet. Hele motivasjonen for Berserk-seilasen var å markere hundreårsjubileet til Amundsen med stil, sier Andhøy og fortsetter:

- Vi syns det var riktig å gjøre det selvstendig og like selvhjulpent som Amundsen, for å sette det i et historisk perspektiv. Dagens polfarere har logistikk og blir fløyet inn som turister - det ønsket ikke vi. Vanlige folk som sitter bak PC-en, syns det vi gjør er hardt, men i forhold til Amundsen og Nansen er vi Per Pusling 1, 2 og 3. De er i elitedivisjonen. Dagens polfarere er nede i 16. divisjon. Vi har utstyr som gjør det enklere på ekspedisjonen enn for 100 år siden.

- Ville vært stolt Berserk-ekspedisjonen endte tragisk. Den 22. februar i år ble skuta meldt savnet. Det viste seg at Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie var i sikkerhet ved Scott-basen i Antarktis. Leonard J. Banks, Tom Gisle Bellika og Robert Skaanes er fortsatt savnet. Det eneste som er funnet er redningsflåten og dets innhold.

I januar har dokumentarserien om Berserk premiere på TV Norge. Andhøy har tidligere sagt at han tenker på sine savnede kamerater daglig, og ønsker å vise ekspedisjonen fra innsida for å la de taptes stemmer komme til orde.

- Jeg tror Amundsen hadde vært stolt over at noen faktisk flagger hans storhet. Amundsen var sin tids pønker. Han lurte kongen, regjeringen og Stortinget. Han sa han skulle til Nordishavet, men dro til Sydpolen. Sånn sett er det en forskjell på oss, for vi ble invitert til Sydpolen av statsministeren. Amundsen gjorde det stikk motsatte. Han lurte alle og vant, sier Andhøy og fortsetter:

- Amundsens Sydpolerobring er den største bragden som sønner av Norge har gjort noen gang.

Jarle Andhøy og Berserk

• Født i 1977. Fra Larvik.

• Seiler og deltaker i flere tv-program, som «Sjøsprøyt».

• Var kaptein på Berserk, som seilte mot Sydpolen for å hedre Amundsens minne. Den 22. februar 2011 ble de meldt savnet.

• Andhøy og Samuel Massie (18) var i sikkerhet. Leonard J. Banks, Tom Gisle Bellika, Robert Skaanes og skuta er fortsatt savnet.

• I januar har dokumentar-serien om seilasen premiere på TV Norge. Der forsøker Andhøy å finne svar på hva som gikk galt for Berserk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer