NORGESAKTUELL: Komiker Amy Schumer kommer neste uke til Oslo, her fra GQ Men of the Year Party i Los Angeles i mai 2016. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP, File / NTB Scanpix
NORGESAKTUELL: Komiker Amy Schumer kommer neste uke til Oslo, her fra GQ Men of the Year Party i Los Angeles i mai 2016. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP, File / NTB ScanpixVis mer

Amy Schumer: - Nordmenn er smarte, sarkastiske og heite

Om ei uke står komikeren på scenen i Oslo.

(Dagbladet): Standupshow er en imponerende kulturell uttrykksform, der utøveren oftest er utstyrt med en mikrofon og en scene, og 80 minutter til å få salens latter, helst hele tiden.

Mellom nettkontroverser, tv-show, filminnspillinger og boklansering av den rå og rørende selvbiografisuksessen «The Girl with the Lower Back Tattoo» opptrer amerikanske Amy Schumer 1. september i Oslo.

- Hvordan vil du beskrive en opptreden i en stor arena, som Oslo Spektrum?

- Jeg blir ikke nervøs før show. Jeg blir oppglødd. Jeg er på mitt lykkeligste når jeg opptrer, så det er en gave. Og jeg har jo testet ut materialet på mindre steder, forteller Amy Schumer i en e-postutveksling med Dagbladet.

- Hva vet du om Norge?

- At folk er smarte og sarkastiske og heite.

- Jeg var sjokkert

Schumer er blitt en komisk superstjerne gjennom tv-suksessen «Inside Amy Schumer» (2013-) og filmsuksessen Trainwreck (2015).

Men det er som standupkomiker hun først slo gjennom i showet «Mostly Sex Stuff» (2012), og i fjor høst kom HBO-spesialen «Live at the Apollo». Nå er hun på internasjonal turné med for det meste nytt materiale, som hun også endrer på veien.

VANT EN EMMY: Amy Shumer vant i fjor en Emmy-pris for sitt sketsjeprogram «Inside Amy Schumer». Foto: David Crotty / Patrick McMullan / NTB Scanpix
VANT EN EMMY: Amy Shumer vant i fjor en Emmy-pris for sitt sketsjeprogram «Inside Amy Schumer». Foto: David Crotty / Patrick McMullan / NTB Scanpix Vis mer

- Ja, materialet forandrer seg underveis. Jeg håper å ha noen ulike lokale vitser i showet hvert sted på turneen. Folk har jo forskjellig sans for humor. Ikke bare fra land til land, men fra person til person. Jeg tror forskjellene mellom ulike land handler mer om hvordan folk uttrykker seg. Jeg opptrådte på Stockholm Comedy Festival for noen år siden, og jeg trodde ikke at jeg gjorde det noe særlig bra, siden det ikke var så mye latter som jeg var vant til. Men jeg vant festivalen og fikk en pris og greier. Jeg var sjokkert, men folk ler bare ikke høyt, slik de gjør i USA, forteller Schumer.

Skarpe sketsjer

Hun vant i fjor en Emmy-pris for sitt sketsjeprogram «Inside Amy Schumer», som sendes hos Comedy Central. Showet har seks kvinner og fire menn i skrivestaben. Sammen har de skapt sterke sketsjer som «Last Fuckable Day», ambisiøse episoder som «12 Angry Men Inside Amy Schumer», musikkvideoparodier som «Milk Milk Lemonade», og en skarp sketsj i vårens fjerde sesong som tar for seg netthat ved å introdusere en tegnsparende emoji for de som effektivt vil uttrykke «I’m Going to Rape and Kill You».

- Vi tar alle med ideer, og pitcher dem for skriverommet. Hvis de får rommet til å le eller i det minste interessert, så begynner vi å snakke om dem. Vi finner så ut hvordan scenen skal være. Etter det får en av manusforfatterne i oppdrag å skrive den ut, før jeg og de andre ansvarlige produsentene gir konkrete tilbakemeldinger. Så skrives et ytterligere utkast, og så leser vi det sammen rundt bordet. Vi gir sketsjen noen reale omganger. Dette skjer med alle skjetsjene. Bortsett fra «12 Angry Men Inside Amy Schumer», der skrev jeg mesteparten alene, forteller Schumer.

- Hvordan skiller skrivingen av et standupshow seg fra arbeidet med «Inside Amy Schumer»?

- Jeg skriver standupen min alene.

Nettstormer

Schumer er svært aktiv på Twitter, og hun ble nylig innblandet i en nettkontrovers da komiker og skuespiller Kurt Metzger, som skriver for «Inside Amy Schumer», uttalte seg om voldtekt på Facebook.

Schumer, som selv har vært åpen om overgrep, fortalte i etterkant til Charlie Rose at dersom hun skulle forholdt seg til nettroll til enhver tid, ville hun ikke hatt annet å gjøre.

- I hvilken grad har oppmerksomheten og mediestøyen de siste årene påvirket din komiske persona og måten du tilnærmer deg nytt materiale?

- Jeg forsøker bare å forbli ærlig og være morsom. Men ikke uforsiktig. Jeg vet at jeg nå har stor rekkevidde, og jeg forsøker å respektere det uten å miste meg selv. Jeg ønsker ikke å såre noen. Og vanligvis sårer jeg bare meg selv, forteller Schumer.

Og som i de mange selvutleveringene i boka vil nok også vitsenes «butt» på scenen i Oslo Spektrum være hennes egen.

En lengre utgave av intervjuet kommer i avisa til uka.