GLANSDAGENE: Amy Winehouse under en opptreden på Glastonbury-festivalen i 2007. AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
GLANSDAGENE: Amy Winehouse under en opptreden på Glastonbury-festivalen i 2007. AFP PHOTO / CARL DE SOUZAVis mer

Amy Winehouse «lever»

Sist sett som dørselger i villaområde i Oslo.

Nordstrands Blad er ei lokalavis som dekker sørøstlige Oslo. Torsdag trykket de en artikkel som var viet liten plass i forhold til det oppsiktsvekkende innholdet. Ingressen lød slik: «En nordstrandbeboer og politiet advarer nå mot dørselgere, spesielt en som likner på Amy Winehouse.»

Ryktet om at Winehouse fortsatt lever kommer overraskende kort tid etter dødsfallet til den ulykksalige, men svært talentfulle soulsangerinnen. Hun døde alene på soverommet i sitt hjem i London, og ble funnet av en livvakt - dagen etter terrortragedien på Utøya og i Oslo. Her hjemme ble naturligvis nyheten viet mindre oppmerksomhet enn forventet. I normale tider ville hun vært gjenstand for utallige analyser og fått sitt liv behørig gjenfortalt — så vakkert som mulig.

Kanskje er det derfor vi her i Norge er de første til å presentere teorien om at hun fortsatt finnes i blant oss, slik vi som kjent vet at mange andre offentlig erklært døde mennesker også gjør. I følge artikkelen har Winehouse sporet inn på en ny karriere:

«På fredag og lørdag ble en huseier på Nordstrand, i området rundt Vestbrynet/Mylskerudveien, oppsøkt av en akvarellselger. Ved en glipp fortalte huseieren at de skulle på ferie snart. Akvarellselgeren ble da veldig nysgjerrig. Den samme akvarellselgeren ble også neste dag observert på eiendommen, og bortforklarte da med at hun hadde gått feil. Akvarellselgeren blir beskrevet til å være prikk lik den avdøde artisten Amy Winehouse.»

Offisielt vet vi at sangeren ble 27 år. Winehouse hadde ikke ennå rukket å utgi mer enn to plater, og slo gjennom med den samme låta som ble hennes svanesang: «Rehab». Hun døde på samme måte som Elvis — etter lengre tids nedsmelting gjennom rusmisbruk og grøtete konserter. Heldigvis vet vi som kjent at også Elvis fortsatt lever — mellomnavnet hans er feilstavet på gravsteinen, liket som lå i kista var laget av voks. Elvis skyldte mafiaen penger og måtte rett og slett stikke av.

Det er flere som har arrangert sin død, og som har levd videre i anonymitet. Adolf Hitler tok som kjent selvmord i 1945, men er senere blitt sett flere steder i verden. Prinsesse Diana er etter sin død blitt observert gravid i en rullestol. Gullkista til Michael Jackson var visstnok tom, og i all hemmelighet planlegger han tidenes PR-stunt når han plutselig dukker opp igjen.

Tupac Shakur hinter i posthume utgivelser om en død person som har stått opp igjen fra de døde, og da snakker han vel om seg selv? Aleksander den første av Russland døde i 1825. Men da graven hans ble åpnet i 1920 ble det fort konstatert at den var tom. Og hva med Jesus? Det samme skjedde selvfølgelig ham. Det er bare å sjekke sjøl — alt sammen står på nettet.

For de som blir urolige av å lese om dørselgere og påstått levende døde, kan politiets kommentar i slutten av artikkelen i Nordstrands blad kanskje virke beroligende:

«Det er dessverre slik at det er mange der ute som har urederlige hensikter, som å få ut opplysninger eller selge ting som ikke har den kvaliteten de sier det er».

Den altomfattende advarselen stiller vi oss helhjertet bak.