Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Analog godlyd er rimeligere enn du tror

Vinyl på lavbudsjett.

KARBON: Platespilleren Pro-Ject Debut Carbon leverer mye musikkglede for pengene. Armen er i karbonfiber. Foto: Jan Omdahl
KARBON: Platespilleren Pro-Ject Debut Carbon leverer mye musikkglede for pengene. Armen er i karbonfiber. Foto: Jan Omdahl Vis mer

En egen verden av analog godlyd, langsom musikklytting og nydelige, svære plateomslag. Samt selvsagt en smule knepp, knitring, spraking og generelt styr: Vinyl lever.

Vil du inn, er det enkelt å komme i gang til en ikke altfor drøy pris. Utvalget i rimelige platespillere blir stadig bedre, i takt med den økende interessen for en musikkplattform de fleste trodde var stein død.

FOR Å KOMME i gang, trenger du selvsagt et stereoanlegg å koble spilleren til, eventuelt også en enkel phonoforsterker, også kalt RIAA-trinn, som kan forsterke opp det svake signalet fra pickupen, om ikke din forsterker har det innebygd.

Platespillere av det slaget man kobler til datamaskinen via USB for å «rippe» vinyl, hopper vi over her. Skal det være analogt, så skal det være analogt.

REGA: RP1 er laget spesielt for dem som vil ha en god platespiller uten at det skal koste skjorta. Foto: Rega
REGA: RP1 er laget spesielt for dem som vil ha en god platespiller uten at det skal koste skjorta. Foto: Rega Vis mer

DU KAN VELGE OG VRAKE i gode innstegsmodeller fra produsenter som Rega, Pro-Ject og Thorens, for å nevne tre av de mest kjente. De aller rimeligste koster rundt to tusen kroner, men jeg vil råde deg til å legge i noe mer for å få litt høyere kvalitet og medfølgende musikkglede.

Bruk fra tre tusen og oppover. Den ekstra tusenlappen kan legges i en bedre spiller, eller i et bedre RIAA-trinn selv om din forsterker har et innebygd.

FOR TIDA har jeg en Pro-Ject Debut Carbon (kr. 3250) på hjemlån. Den har en meget god arm i karbonfiber, solid byggekvalitet, høyglansfinish i flere farger, og støvdeksel. Pickupen som følger med, en Orofon OM10, er kanskje ikke all verden, men det er forbløffende mye musikkglede å hente ut likevel.

Her får man virkelig mye for pengene av alle vinylmediets kvaliteter. Legger du noen hundrelapper ekstra i en bedre pickup, begynner vi nok virkelig å snakke.

THORENS: TD158 er automatisk, så du slipper å løfte armen når platesida er ferdig. Foto: Thorens
THORENS: TD158 er automatisk, så du slipper å løfte armen når platesida er ferdig. Foto: Thorens Vis mer

Fra engelske Rega er modellen RP1 (kr. 2995) laget spesielt for dem som vil ha en god platespiller uten at det skal koste skjorta. Spilleren har en helt nyutviklet arm og kommer med ferdig montert og justert Ortofon OM5e pick-up. Vil du ha enda mer godlyd , går du opp til RP1 med såkalt Performance Pack, med drivbelte av høyere kvalitet og bedre pickup.

DEN RIMELIGSTE MODELLEN til sveitsiske Thorens, TD158 (kr. 2990), kan også verdt å kikke på, særlig om du er makelig anlagt. Den er helautomatisk, som blant annet betyr at armen løfter seg og går tilbake når platesiden er ferdigspilt. Men vær klar over at du da legger noen av pengene i automatikk, og at manuelle modeller i samme prisklasse kanskje låter noe bedre. Har du noe mer penger, finnes det mye bra manuelt fra det gamle hedersmerket.

Det er alltid platespillere å finne på loppemarked, brukthandler og nettsteder som Finn, eBay eller bruktbørsen på Hifisentralen. Men vær klar over at bruktkjøp av platespiller er høyrisikosport, særlig for den ukyndige.

En slitt, dårlig vedlikeholdt eller dårlig justert platespiller blir det lite musikkglede av.

PRO-JECT: Debut Carbon. Foto: Pro-Ject
PRO-JECT: Debut Carbon. Foto: Pro-Ject Vis mer

MODERNE platespillere i denne prisklassen er enkle å sette opp, men har man ikke gjort det før, kan det være lurt på spørre betjeningen i butikken du handler om et lite kurs på en utstillingsmodell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling