Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Analplugg-gnomen» er blitt utsatt for hærverk

Nedklint med tjæremaling.

TOK EN UKE: En uke fikk den stå i fred. I løpet av natta har den såkalte «analplugg-gnomen» blitt tilklint med maling, men Ekebergparkens driftsavdeling har allerede renset og vasket nissen. Bildet er tatt fra åpningen 31. mai. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TOK EN UKE: En uke fikk den stå i fred. I løpet av natta har den såkalte «analplugg-gnomen» blitt tilklint med maling, men Ekebergparkens driftsavdeling har allerede renset og vasket nissen. Bildet er tatt fra åpningen 31. mai. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byens nye, omstridte og omtalte skulptur, den såkalte «analplugg-gnomen», ble natt til i dag utsatt for tilgrising av maling.

«Santa», eller «Julenissen», som skulpturen egentlig heter, ble forrige uke plassert i rundkjøringen i Kongsveien ved fotenden av Ekeberg skulpturpark.

Klatret opp på nissen

- I dag tidlig fikk jeg beskjed om at skulpturen var blitt tilgriset av noe tjærelignende maling. Det har tydeligvis skjedd i løpet av natta, sier Christian Ringnes.

«Analplugg-gnomen» er en del av skulpturparken som driftes av Ringnes' selskap C. Ludens.

- Noen har klatret opp på nissen og klint maling rundt armhulen. Men det var ikke så mye å snakke om, og vår driftsavdeling har allerede fjernet malingen, sier Ringnes.

- Folk engasjerer seg

Da en tilsvarende nisse ble avduket i den nederlandske byen Rotterdam i 2002, ble protestene så store at kunstverket måtte flyttet og «gjemmes bort».

- Den skaper jo reaksjoner her også, sier Ringnes.

- Det er klart at det er noen negative tilbakemeldinger, men de fleste er positive. Folk engasjerer seg i kommentarfeltene, og da har vi oppnådd noe av hensikten, sier Ringnes.

- Welcome motherfuckers

Den siste torsdagen i mai ble «analplugg-gnomen» avduket. Den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (72) var til stede. Men det var Ringnes venn, Johan H. Andresen jr, som fikk mest oppmerksomhet.

- Welcome motherfuckers, var hans åpning på talen.

- This is the end of the world. This is the end of the civilization as we know it, messet milliardæren og hørtes mer ut som en dommedagsprofet, eller en pønker - og assosierte fritt og morsomt om jul, kunst og analplugger.

Den vel seks meter høye julenissen ved foten av Ekebergskrenten er Ekebergparkens 39. skulptur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!