Analyserer katastrofer

Opplysende og overraskende om mennesker i katastrofer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Amanda Ripley er en amerikansk journalist som har spesialisert seg på å skrive om katastrofer, og det har fått henne til å gå dypere inn i emnet. Resultatet er blitt denne boka, som har fått undertittelen «Hvem overlever – og hvorfor?».

Overraskende funn

Ripley tar utgangspunkt i flere store katastrofer i nær nåtid, blant annet 11. september, orkanen Katrina, tsunamien i 2004, flere flystyrter og «Estonia»-ulykken. Hun har intervjuet overlevende, snakket med redningsmannskaper – både profesjonelle og amatører – og analysert hendelsene for å finne ut hvordan de oppførte seg, hva de gjorde og om de kunne gjort noe annerledes. Og hun har snakket med psykologer og atferdsforskere for å finne ut hvordan vi reagerer når vi havner i en uforutsett og livsfarlig situasjon.

Det er mange ganske overraskende funn Amanda Ripley har gjort, og ganske ofte er det helt andre faktorer som spiller inn. To dager før Katrina nådde New Orleans, utsatte borgermesteren å gi ordre om obligatorisk evakuering, fordi han var bekymret for at myndighetene kunne holdes juridisk ansvarlige for økonomisk tap fra næringsdrivende som måtte stenge butikkene sine. De viste seg i etterkant at de ikke ville vært ansvarlige, men så kritisk kunnskap burde myndighetene uansett ha hatt på forhånd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer