Ananas og kjærlighetssorg

Dagbladet kårer de 15 viktigste internasjonale filmene fra de siste 25 åra. «Chungking Express» fra 1994 kaprer fjerdeplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Chungking Express» er en svimmel, blå storbyfabel fra Hong Kongs gigantiske boligkompleks Chungking Mansions. Filmen ble Wong Kar-wais store internasjonale gjennombrudd.

Quentin Tarantino har sagt at «Chungking Express» får ham til å gråte. Ikke fordi den er trist, men fordi han syns det er så rørende å kunne elske en film så høyt.

Tarantino har noe av æren for at «Chungking Express» ble det internasjonale gjennombruddet til Hong Kong-regissøren Wong Kar-wai. Han kjøpte filmen for distribusjon i USA, i likhet med kjøpere fra alle de store europeiske landene. Dette var den tredje filmen til Wong Kar-wai, og en film han gjorde for å få et avbrekk fra det tunge arbeidet med storfilmen «Ashes of Time», et påkostet sverdkampdrama som siden skulle floppe fullstendig, og som har blitt den Wong Kar-wai-filmen som færrest har sett.

Lavbudsjettsfilmen «Chungking Express», derimot, som tok tre måneder fra unnfangelse til premiere, gjorde Wong Kar-wai verdensberømt over natta. Han ble raskt identifisert som en av de mest originale og forfriskende stemmene i filmen på 1990-tallet, og som et av de største talentene i asiatisk film på lang tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer