Anbefaler bøker, overrasket

Øyvind Hånes (45) visste ikke han var Nordisk Råd-nominert.

- Nei, er jeg nominert? Det hadde jeg overhodet ikke ventet, svarer forfatteren Øyvind Hånes da Aftenposten forteller ham at han er nominert til Nordisk Råds litteraturpris:

- Nei, sånt er moro, altså, når du har holdt på noen år. Og det kommer ikke tilfeldig. Det er så mange som skriver bra. Når du lander på et sånt punkt, er det strålende. Dette tar jeg virkelig til hjertet.

Hånes (45) ble nominert for romanen «Pirolene i Benidorm». Han er drammenser, men bor Köln. Han er utdannet musikkpedagog og har vært lærer, musiker og skribent. Debuterte med romanen «Som vil deg isbre for isbre» (1991) og har siden utgitt en rekke bøker.

Her er fem bøker fra hans bokhylle:

Witold Gombrowicz: «Ferdydurke»

Ei hysterisk bra bok. Jeg leste den da jeg gikk på musikkonservatoriet for 25 år siden og ble slått av hvor relevant den var for et sted som nettopp det. Skapelsen av identitet, redselen for å feile, trangen til å bløffe, konkurransen mellom studentene, flokkmentaliteten og ikke minst selvhøytideligheten; denne alltid ulmende tomheten bak de store orda og det fete flesket. Favorittsitat: «Aha. En posør.»

Julio Cortazar: «Seremonier»

Rett og slett genialt. Hvor kommer dette blikket hans fra? Hvor befinner en forfatter seg når han skriver tekster som dette? Med et knips snur han opp ned på alle fysiske lover. Han registrerer det som ikke er, og ignorerer iskaldt alt som surkler og går rett framfor oss. Alt er mulig, og det vi trodde var umulig er jo bare et stykke kake. Faen, så bra.

Günther Grass: «Blikktrommen»

Jeg klarer ikke å utelate denne. Den er så rik, så storslagen, så full av en dirrende forfatterstemme som uten å blunke skriver verdenshistorien rett inn i noen stekte poteter ute på et vått oktoberjorde. Bruspulverscenen, hestehodescenen. Wow! Jeg bøyer meg ydmykt i støvet for denne teksten. Den har jaggu format.

Eric Schlosser: «Fastfood-nasjonen»

Jeg oversatte denne dokumentarboka for Gyldendal fordi jeg trengte ny bil, og fikk en leseropplevelse jeg aldri glemmer. På en påfallende stillferdig måte forteller Schlosser oss historien om den amerikanske hurtigmatindustrien. En rå og kynisk kjempeindustri som ødelegger og skviser alt den kommer over: naturen, dyrene, arbeiderne og oss som skal spise dette griseriet. Det ligger en fantastisk grundig research bak boka og lista over litteratur og referanser er en begivenhet i seg selv. Et must.

Marguerite Duras: «Hele dager i trærne»

Et skuespill. Lyden av is i et basseng med vann.

HAR HOLDT PÅ EN STUND: Forfatter og musiker Øyvind Hånes er nominert til Nordisk Råds litteraturpris sammen med Edvard Hoem.