Anbefaler Rune Bjerke forbrukslån?

Slike tilbud står for meg som kapitalismens grådige bakside.

ETISK? Er det virkelig en oppgave for en statskontrollert bank, eller en hvilken som helst bank å tilby slike lån? Vil DnB sjef Rune Bjerke anbefale slike lån til seg selv, sine venner og sine barn? spør artikkelforfatteren. Rune Bjerke er konsernsjef i DnB Nor. 

Foto: Agnete Brun
ETISK? Er det virkelig en oppgave for en statskontrollert bank, eller en hvilken som helst bank å tilby slike lån? Vil DnB sjef Rune Bjerke anbefale slike lån til seg selv, sine venner og sine barn? spør artikkelforfatteren. Rune Bjerke er konsernsjef i DnB Nor. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom Cresco oppfordrer DnB meg til «å gjøre planene mine til virkelighet». I brosjyren kan man lese: «Med et forbrukslån på inntil kr. 250 000 kan du kjøpe deg hjemmekino eller ny båt. Dessuten kan motorsykkeldrømmen realiseres i likhet med reisen du alltid har drømt om.»

Ekstra likviditet kan være nødvendig for noen i en presset situasjon, men Cresco og DnB markedsfører forbrukslån! Den glansede, fristende brosjyren inneholder riktignok en hel side med «Se hva det koster», men det er ikke umiddelbart enkelt å forstå at her forlanger banken ågerrenter. Helt nederst på siden står det imidlertid med liten skrift at renten er 19,37 prosent.

Cresco Card og DnB har følgelig fulgt alle gode regler for informasjon. Således kan ingen «ta dem» for noe som helst!

Men er det moralsk og etisk forsvarlig å tilby lån til «svake sjeler» som kanskje ikke helt forstår dette med prosent og renter? Alle bankens rådgivere vil garantert anbefale enhver ungdom å sky forbrukslån som pesten.

Har du rotet til økonomien din, så er første bud: «Kvitt deg med dyre forbrukslån».

Regel nr. 1 i økonomistyring er også: «Du må aldri låne penger til forbruk!» Jeg vil anta at de aller fleste ungdommer som sitter i inkassofellen, gjør det på grunn av uvettige, lett tilgjengelige forbrukslån.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer