Anbefales!

En oppfinnsom, fantasifull roman om en annerledes familie, syv søsken, mor og far i utkanten av et nytt boligområde.

Far har sjelden arbeid, mor vil så gjerne være korrekt, alle barna, uten Rakel, den eldste, er rødhårede. De fleste kommer en eller annen gang til orde, eller man får et gløtt inn i deres tankeverden. Men mest handler det om Lydia, hennes ofte forvirrede, men alltid, nesten alltid, spennende forsøk på å orientere seg i en nesten alltid overraskende og halvt ubegripelig verden der hun vokser opp.

Hun har for eksempel stadig problemer med tidsbegrepet, hvor det blir av tiden. Hun er utrustet med mange talenter, også idrettslige, og med en nær sagt hemningsløs treningsiver enten det gjelder fotball eller friidrett. Jo, hun skal nok, som trenere sier til henne, sette navnet på utkantstedet på kartet.

Utporsjonerte

Mat og godterier er utposjonerte. Hvert barn er tiltenkt en og en halv pølse og det gjelder å passe på. Ikke minst far er alltid sulten og forsyner seg gjerne av barnas porsjoner. Nei, det er ingen 9- 4-familie, uansett mors evige problemer med å holde en viss korrekt fasade. Og stundom unner Beate Grimsrud seg fornøyelsen av å la skildringene gli over i det absurde. Det er en familie og en hovedperson man nødig skulle ha gått glipp av å bli kjent med.

Naturligvis ligger det samtidskritikk i bunnen av romanen. Men forfatteren tøyler den og overlater det meste til leseren.

Aldri før

Mot all fornuft er de kommet til London, går på fotballkamp og på restaurant. Far er som alltid sykelig redd for bakterier. «Jeg tar noe jeg aldri har smakt før,» sier Anders, Lydias litt eldre bror. «Det blir det uansett hva vi tar,» sier mor. «Vi skal jo spise en ordentlig middag og da må dere drikke vin,» sier Rakel, som skal bli 15 år. Rakel vil at mor og far skal drikke vin, for da kan hun gå ut på toalettet og røyke og ingen vil merke noe. Hun kunne like gjerne røyke slik at far og mor ser det, men gjør det ikke.

Jo eldre Rakel blir, jo yngre blir Lydia i forhold, men blir ikke Lydia også eldre? Jo lengre Rakel blir... også Lydia blir lengre, men hun har samme shorts som i fjor og ønsker seg en maken hvis hun fikk velge. Hun får velge, men blir ikke eldre av det.

«Skildringen av Lydia føyer seg inn i rekken av de sterke jenteportrettene i nyere norsk litteratur,» står det i baksideteksten. Det er vel ment som en ekstra anbefaling, men det er ikke sant. Lydia har jeg aldri møtt før. Det er også ment som en ekstra anbefaling.

Les utdrag fra boka!