Anbefalte David Toska å lese «Forbrytelse og straff»

Tore Renberg spiste pizza med Nokas-ranerne.

NYTT UNIVERS: I Tore Renbergs nye roman «Vi sees i morgen» dukker det opp en rekke sårbare, skatte og farlige personer. For å kunne skrive om en småkriminell gjeng har forfatteren hatt samtaler med flere innsatte i norske fengsler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYTT UNIVERS: I Tore Renbergs nye roman «Vi sees i morgen» dukker det opp en rekke sårbare, skatte og farlige personer. For å kunne skrive om en småkriminell gjeng har forfatteren hatt samtaler med flere innsatte i norske fengsler. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Forfatteren har forlatt Jarle Klepp, romanfiguren som har fulgt ham i ti år og fem romaner.

I Tore Renbergs nye roman «Vi sees i morgen» på 604 sider, befinner han seg verken i studentmiljø eller i middelklassen. Derimot dukker forfatteren ned i olje-Stavangers underverden.

 Han har hentet inspirasjonen til å skrive om et kriminelt miljø fra virkeligheten. 

- Siden jeg i denne romanen stiger ned i en barokk lavklasse av kriminelle, måtte jeg prate med politifolk, etterforskere og advokater, men også de kriminelle. Jeg oppsøkte miljøene både i fengsel og utenfor. Det har tatt noen år, både å finne fram til menneskene og fordøye det. Det har vært veldig spennende.

Møtte David Toska Han har også møtt Norges mest kjente kriminelle.

- Sentralt for min utvikling som forfatter er mitt møte med Nokas-ranerne i Stavanger fengsel under rettssaken i 2006. Jeg møtte David Toska, Kjell Alrich Schuman og de andre en fredagskveld som besøkende forfatter. Jeg spiste pizza med dem og pratet med dem om livet og litteraturen, sier Tore Renberg til Dagbladet.

- Hvordan var møtet?

- Det var veldig gripende. Og skummelt. Og lærerikt for meg. Dette møtet brøt på en måte rett inn i meg, for i 2006 drev jeg jo fortsatt på med å skrive disse middelklassegreiene mine med Jarle Klepp. Jeg kunne ikke skrive det samme etter dette, følte jeg. 

LAGT JARLE BAK SEG: Det nye universet til Tore Renberg er burlesk, fascinerende og mørkt.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LAGT JARLE BAK SEG: Det nye universet til Tore Renberg er burlesk, fascinerende og mørkt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva snakker dere om?

- Vi diskuterte «Forbrytelse og straff» av Dostojevskij som jeg hadde anbefalt David Toska.

Toska ba om boktips David Toska omtales ofte som selvoppnevnt planlegger, organisator og gjennomfører av Nokas-ranet. Denne fredagen kom han bort til Renberg i fengselsbiblioteket og ba om en litteraturanbefaling.

- Han er jo en lesende mann. Så jeg sa at han skulle lese« Forbrytelse og straff »av Dostojevskij. Han fikk romanen med seg på cella.

Renberg opplevde ikke møtet som vanskelig. 

- Jeg tok dem på alvor. Vi snakket om litteratur, om å sette seg mål og nå målene. Vi snakket om tunge dager og gode dager. De fortalte meg historie fra sine karrierer. Jeg kan ikke si så mye mer enn at jeg har vært der, og at det beveget meg.

Han møtte en av Nokas-ranerne én gang til, men David Toska møtte han bare en fredag.

Toska for småkriminelle Tre miljøer kryssklippes i den nye boka som har et veldig driv og tempo. Et av miljøene er Hillevåg-gjengen. Tre ganske gærne personer. Eller: Tre ganske ødelagte mennesker.

- De er småkriminelle. De driver med torpedooppdrag. De raner, men første og fremst gjør de sånne lagerbrekk og villabrekk. Og så banker de opp folk og gjør tjenester. Og så har de skjønt én ting: Hvis du skal kunne leve av brekk, så må du holde deg unna store ting og dop for å unngå søkelys. Du må ikke bli for grådig. 

ALLSIDIG SOM FÅ:  Joanove Ottesen og Tore Renberg gikk sammen om å lage teater av Kaizer Orchestras univers på Rogaland Teater. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET
ALLSIDIG SOM FÅ: Joanove Ottesen og Tore Renberg gikk sammen om å lage teater av Kaizer Orchestras univers på Rogaland Teater. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET Vis mer

Lederen av gjengen er den 120 kilo tunge Jan Inge.

- Han ser på seg selv som en stor tenker, som en David Toska for de småkriminelle. Han har relativt store tanker om seg selv i romanen.

Forlot oljeunger Mora til Jan Inge og Cecilie døde da søskenparet var små barn, og faren stakk like gjerne av gårde til USA for å bli rik på olje. Jani skaffet søskenparet inntekter ved å leie ut horrorfilmer — og søsteren til tenåringsgutter.

- Jan Inge og Cecilie er et ekstremportretter. Det kan høres vilt ut, men dette er en velkjent og realistisk historie i oljebyen Stavanger. Da jappetiden startet og racet var i gang, reiste folk. Foreldre dro hit og dit og unger gikk der alene. I dag ville barnevernet ha fanget dem opp. Jeg husker godt disse oljeungene, jeg.

Cecilie er sammen med Rudi, en svær  fyr med ADHD og munndiaré, som vil ha sex med henne hele tiden. En annen karakter er kompisen Tong som sitter inne i Åna fengsel, der forfatter Tore Renberg har vært flere ganger for å drive research.

Vil ikke jukse Renberg bruker mye tid på research.

- Jeg får dårlig samvittighet hvis jeg ikke kan det jeg skriver om. Hvis jeg føler at jeg jukser, kan jeg ikke fordra det, sier Tore Renberg.

Gjennom research har han møtt svært forskjellige kriminelle i flere norske fengsler. 

- Det oppstår fine stunder i sånne samtaler. Jeg truer ikke dem, og de truer ikke meg. Selv om de kan ha begått mord eller seksualforbrytelser eller andre ting som er veldig drøyt, kan det være veldig givende samtaler. Men en viss uro sprer seg jo i en bygutt fra middelklassen.

FILMENE: Filmene om Jarle Klepp har truffet mange midt i magen og hjertet. I   unge skuespillerne i filmen "Mannen som elsket Yngve" kom i 2003. Til sammen har Renberg skrevet fem bøker om Jarle Klepp.  F.v. regissør Stian Kristiansen, hovedrolleinnehaver Rolf Kristian Larsen og forfatter Tore Renberg.  Foto: Erling Hægeland / DAGBLADET
FILMENE: Filmene om Jarle Klepp har truffet mange midt i magen og hjertet. I unge skuespillerne i filmen "Mannen som elsket Yngve" kom i 2003. Til sammen har Renberg skrevet fem bøker om Jarle Klepp. F.v. regissør Stian Kristiansen, hovedrolleinnehaver Rolf Kristian Larsen og forfatter Tore Renberg. Foto: Erling Hægeland / DAGBLADET Vis mer

Som oftest kunne han føle forståelse og empati, men ikke alltid.

- Ved et par anledninger har jeg møtt noen som har en kulde som er veldig fremmed. Ved ett tilfelle tenkte jeg at nå må jeg bare komme meg bort herfra, forteller Tore Renberg.

DEN NYE VINEN: De var unge, sinte forfattere som gjerne debatterte. Tore Renberg og Ari Behn.Foto: Håkon Vold/ DAGBLADET
DEN NYE VINEN: De var unge, sinte forfattere som gjerne debatterte. Tore Renberg og Ari Behn.Foto: Håkon Vold/ DAGBLADET Vis mer