DØD:  Anbjørg Sætre Håtun, født i Stjørdal i Nord-Trøndelag i 1972, døde i dag, 41 år gammel. Foto: NTB scanpix
DØD: Anbjørg Sætre Håtun, født i Stjørdal i Nord-Trøndelag i 1972, døde i dag, 41 år gammel. Foto: NTB scanpixVis mer

Anbjørg Sætre Håtun er død

Ble 41 år gammel.

(Dagbladet): Anbjørg Sætre Håtun, født i Stjørdal i Nord-Trøndelag i 1972, døde i dag, 41 år gammel, skriver NRK.

Anbjørg ble rammet av brystkreft i 2003, og kjempet da mot sykdommen samtidig som hun frontet TV-programmet «Puls» på NRK.

• Se Anbjørg Sætre Håtuns liv i bilder her.

Telefon lille julaften Marerittet begynte lille julaften 2003, med en telefon fra Ullevål sykehus. Anbjørg fikk beskjed om at hun hadde hissige celleforandringer i det ene brystet, men at det mest sannsynlig er forstadieforandringer.

Det var kreft.

Hun gikk igjennom tre operasjoner, seks uker med daglig strålebehandling, og en ventetid på ni måneder før sykdomsforholdet rundt brystene hennes var avklart.

Lenge var det også mistanke om kreft i begge brystene. Men kirurgi og undersøkelser viste til slutt at bare den ene siden var angrepet. Hun fortalte om sykdommen til Dagbladet Magasinet i 2005:

-  I løpet av sekunder var livet mitt snudd på hodet. Når du er ung, tror du gjerne at det er en menneskerett å være frisk og ha god helse. Alvorlig sykdom hører liksom ikke til i denne livsfasen. Da handler det om neste steg i karrieren, prøve å få barn, kjøpe større leilighet og sånne ting. Plutselig tenkte jeg: Hva om jeg dør fra mannen min, familie og venner?

Levde normalt Samtidig som hun kjempet mot kreften var hun programleder, trente, og levde så normalt som mulig. Hun kunne våkne fra en narkose på en torsdag, og snakke om kreft på tv mandagen etter, fortalte hun til Magasinet.

Siden 2007 har hun brukt mye av tiden sin på å snakke åpent om sykdommen, og det å leve med kreft.

Håtun arbeidet i flere år som journalist hos NRK, og var kanskje best kjent som reporter og programleder i helseprogrammet Puls. Hun  skrev flere bøker, blant annet om mestring av sykdom.

Åpen om kreften Sætre Håtun fikk kreftdiagnosen etter nesten to år med prøver. Da kreftbehandlingen var overstått, ble hun rammet av post-cancer-fatigue, som gjorde henne sengeliggende i nesten tre år.

Håtun er blitt hyllet for sin åpenhet.

I et intervju med KK i fjor fortalte Sætre Håtun om de tøffe behandlingene hun har gjennomgått.

- Brystkreften har spredd seg til hjernen. På sensommeren gjennomgikk jeg en tøff stråling mot hodet, en behandling kroppen bare tåler én gang. Jeg mistet språket en periode, og bevegelsen i høyre arm, sa hun i intervjuet.

La ut bilde - Jeg ble veldig satt ut over lang tid. Når jeg er syk av cellegift, har jeg i det minste et hode som virker noenlunde. Under strålebehandlingen hadde jeg ikke det. Jeg kjente ikke igjen meg selv.

I 2012 skrev hun en kronikk i Aftenposten om at brystkreften var kommet tilbake, og like etter postet hun et bilde av arret etter at hun hadde fått fjernet det ene brystet.

I oktober kåret magasinet Tara Anbjørg Sætre Håtun (41) til «Årets modigste kvinne». Prisen fikk hun for å ha vært svært åpen om sin kreftsydom.