DEBATT

Debatt: Søppelkaos i Oslo

Anbud går utover ansattes arbeidsvilkår

En ny seirende aktør hvert fjerde år, er en dårlig oppskrift for stabile arbeidsvilkår og innovasjon.

SØPPELHÅNDTERING: Veireno i Oslo er ikke et enestående eksempel på arbeidsvilkår som presses forbi lovens rammer. Et problem med anbud er at det kommer inn nye aktører hvert fjerde eller femte år, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SØPPELHÅNDTERING: Veireno i Oslo er ikke et enestående eksempel på arbeidsvilkår som presses forbi lovens rammer. Et problem med anbud er at det kommer inn nye aktører hvert fjerde eller femte år, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

John Martin Bakke Lorentzen, tillitsvalgt i Norsk Gjenvinning Renovasjon AS, har rett når han i Dagbladet 24. januar sier at det er forskjell på aktører og forskjell på anbud. Fagforbundets folk diskuterer dette i kommuner der det politiske flertallet setter renovasjonen ut på anbud. Når vedtaket er gjort, kan jeg forsikre Lorentzen at innsatsen fra forbundets folk er stor for å få den type anbud som etterlyses.

Veireno i Oslo er ikke et enestående eksempel på arbeidsvilkår som presses forbi lovens rammer. Et problem med anbud er at det kommer inn nye aktører hvert fjerde eller femte år. De skal drive mer lønnsomt, miljøvennlig og innovativt og med høyere avkastning enn den forrige. Dette går nesten alltid utover ansattes arbeidsvilkår. En ny seirende aktør hvert fjerde år, er en dårlig oppskrift for stabile arbeidsvilkår og innovasjon.

Det må sies at det var Avfall Norges direktør som startet et angrep på offentlig drevet renovasjon. Hun påsto at det må private aktører til for å skape innovasjon. Norske kommuner med renovasjonen i egenregi har noen av Europas mest avanserte renovasjonssystemer. Å diskvalifisere deres kompetanse er å demonstrere uvitenhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer