DEBATT

Luftambulansekrisa:

Anbudsfast i Høie-land

Det er på tide at pasientrettighetsloven settes foran anbudstvangens lover i helsepolitikken.

PÅ VEI HJEM: Dette ambulanseflyet har nettopp landet etter å ha utført oppdrag. Til høsten kan tjenesten ligge brakk og Nord-Norge mangle ambulansefly. Foto: Ingun Mæhlum
PÅ VEI HJEM: Dette ambulanseflyet har nettopp landet etter å ha utført oppdrag. Til høsten kan tjenesten ligge brakk og Nord-Norge mangle ambulansefly. Foto: Ingun Mæhlum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag besøkte jeg Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Beskjeden herfra var klar: Krisa er ikke over. Det er flaks at ikke liv har gått tapt – så langt.

Befolkningen er nå anbudsfast, men i motsetning til da et vulkanutbrudd satte store deler av luftfarten askefast og ut av spill i 2010, så skyldes dagens krise i luftambulansen hverken vulkanutbrudd eller andre naturkrefter. Problemet er politisk skapt av anbudssystemet, og kunne vært unngått.

For to og et halvt år siden foreslo det regjeringsnedsatte Akuttutvalget at «offentlig drift av den operative delen av luftambulansetjenesten bør utredes.» Deres anbefaling var å «sikre at planlegging og utvikling av luftambulansetjenesten inngår som en integrert del av helseforetakenes øvrige ambulansetjeneste og akuttmedisinske beredskap.»

Disse rådene ble på det tidspunktet lagt i en skuff i Helse- og omsorgsdepartementet av Bent Høie. Anbudsprosessen i luftambulansetjenestene fortsatte som planlagt. Det var business as usual.

Utvalget advarte mot at «operatørbytte ved inngåelse av nye kontrakter bryter en god samhandling som er opparbeidet mellom operatør og helseforetak gjennom flere år.» De siste ukene er det akkurat dette vi har sett. Problemene i luftambulansetjenestene er en varslet krise. En tvilsom anbudsprosess har skylda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer