And i medvind

I går feiret de Donalds navnedag i Andeby.

And i medvind Matrosdressen er på moten, hvis du ikke visste det. Den kom flytende inn på vakre herremenn i Perlebukta. I Danmark har postvesenet gitt Andeby postnummer 111, som om det skulle være hvilken som helst søvnig, liten by i landet. Her, i mer kupert landskap, lager smarte pettere pulver som skal få skyene til å fordampe. Donaldister i kasjotten tar lakenet til hjelp og firer seg ut i friheten. Så drar de for å grave tunnel inn i bankhvelvet, eller kjører seg vei inn dit. Fisketur i nattsafen er en annen metode. Alle velkjente Andeby-triks. Men der, i «virkelighetens» Andeby, er Ole, Dole og Doffen mer opptatt av Hakkespettboka enn skjørtene til Hetti, Netti og Letti. Og Guffen er ikke dopa, bare litt slapp. Donald leker ikke med fyrstikker, og har ingen kinaputter festet til navlefjærene. Men det finnes skumlinger i Andeby også. Som Spøkelseskladden og Magica. Da er det godt politimester Fiks sjelden er lenger unna enn Gåseby.

  • Han har spist frokost med oss. Feriert med oss. Badet med oss, vært med til sengs og på do. Så er det kanskje ikke så rart, at man 20 år seinere myser et mikrosekund på et tørrskrukkete gammelt badekar-Donald og husker hele historien. Ingen tvil om at Lillegull McDuck la gullegget den gangen for snart 70 år siden.
  • Donald er nemlig en helt. Evig forbigått av fetter Anton og tråkket på av sin bedrevitende onkels platte føtter, makter han fremdeles å muntre oss opp. Er du syk, liten, sliten eller redd, så er Donald i Indre Mosefjord og bamsemums under dyna reineste terapien. Man jo bare bli glad av snakkende mus med gigantiske, gule hundevenner og snertne andedamer med leppestift på nebbet. Jeg tror nesten Donald har reddet livet mitt et par ganger, på sykebesøk i de villeste feberfantasier. Tegneserieremsene svømte forbi, med den lille, nebbete anda i hovedrollen. Han fant kister oversvømt av gullskatter på havets bunn og sloss med gresshoppegrønne, sultne planter som ville glefse i seg hele andebyen. Bare på grunn av den geskjeftige Donald, én fiks idé, og litt utagerende omgang med Petter Smarts Magiske Gjødsel. Vips så skinner sola, og feberen går ned.
  • Løft vingen i hyllest. Snart drar Donald og vennene hans på chartertur til Kuala Lumpur. Brusende med fjærene, i plog over hustakene, trosser de regnstormer på vei mot varmere andeland. Og de av oss som ikke følger etter, kan bare glede seg til våren. Eller neste tirsdag.