Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ånd i vinden

FROGNERSETEREN (Dagbladet): Svaret blåser som kjent i vinden, men hvordan lyder spørsmålet? Medisinmannen Bear Heart er aktuell på norsk med boka «Vinden er min mor»: En av mange eksotiske vismenn med appell til søkende sjeler på tampen av årtusenskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld stilte nærmere tusen mennesker opp i Oslo og sprengte alle rammer for et møte under tittelen «The Inner Vision Quest», der Bear Heart redegjorde for sitt budskap og tolket enkelte av de frammøttes egne visjoner. Hva forteller dette om dagens samfunn?

- Dagens samfunn? spør Bear Heart. - Dagen i dag er ikke forskjellig fra tidenes morgen. Adam og Eva ble drevet av en trang til å prøve ut det som ikke er lov. Det samme skjer med menneskene i dag. Man må lære seg selv å kjenne. Dernest må man lære å kontrollere seg selv, å ha selvdisiplin. Bare slik kan man utvikle seg til å bli et bedre menneske. Dette er evige metoder.

Den store ånd

Når Bear Heart snakker, høres det han sier ut som det like evige fenomenet «sunt, norsk folkevett». Disiplin er bedre enn straff, forklarer han. Overdrivelse er usunt. Frykt er en dårlig lærer. Vi må lære av våre feil. Forskjellige kulturer gir menneskene forskjellig kunnskap. Visdom er noe annet. Den rettleder kunnskapen og gjør ditt eget liv bedre. Kanskje også andre menneskers liv. Visdommen bringer deg i kontakt med den som har skapt alt, den store ånd, den kraften du like gjerne møter alene i skogen som i et tempel.

Indianerbøker

- Du kan melde deg inn i en menighet, sier Bear Heart. - Men det som teller, er om du er ett med den store ånd. Det er bedre å erfare åndelige ting enn å snakke om dem.

I Tanum Bokhandels rikholdige avdeling for alternative trosretninger befinner indiansk mytologi seg i drøyt halvannen hyllemeter midt mellom keltiske krøniker og Rudolf Steiner. Her fins bøker som oversatt til norsk bærer titler som «Stjerner over, jorden under», «Sjamanens hemmeligheter», «Fra det svarte land til den femte sol», «Å gå på vinden», «Svarte elg snakker», «Den røde fjærs oppvåkning», «Sju piler», «Væren og vibrasjon», «En sti på regnbuen» og ellers alt fra «mayaens kalenderlære» til «tid og offer i det aztekiske kosmos».

- Den ene veien til den store ånd kan være like bra som den andre, sier Bear Heart. - Enhver må finne sin vei. Men enkelte av dem som har skrevet slike bøker, også indianere, blir hovmodige. Da går de i fella. Det er nødvendig å bevare ydmykheten.

Mot øst

Den nye typen indianerbøker svarer formodentlig på spørsmål som du ikke får utredet verken på IKEA eller Theatercaféen. Heller ikke Jan Vincents Johannesen eller Karsten Isachsen, nei ikke engang Odd Nerdrum eller Thorbjørn Jagland på sitt mest dypsindige byr på visdomsord som «La hvert av dine skritt være som en bønn» eller «Bare fordi du er falt av hesten, behøver du ikke å bli liggende på bakken».

Vanskeligheter er til for å takles. Som Bear Heart uttrykker det: «Hvis du har et problem du ikke finner svar på, kan du stille deg opp mot øst og tenke på det, så vil svaret komme til deg.» Prøv selv. Skaff deg kompass allerede i dag.

BJØRNEHJERTE: Full av visdom inntar Bear Heart Frognerseteren. Nordmarka ligger åpen for indianersvermere av alle slag.