And the nominees are...

«Ringenes herre» bør ha gode muligheter til å stikke av med et par Oscars.

Da nominasjonene til årets Oscar-utdeling ble offentliggjort i dag, sto kassasuksessen «Ringenes herre: Ringenes brorskap» igjen med muligheten til å vinne 13 statuetter. Blant kategoriene er prestisjefylte beste film, beste regissør og beste bi-rolle. Filmen er også nominert til flere tekniske priser, deriblant filmeffekter, lyd, kostyme og klipp, melder nyhetsbyrået Associated Press.

13 nominasjoner er likevel ikke rekord i Hollywood. «All About Eve» (1950) og «Titanic» (1997) ble nominert til 14 priser, og stakk av med henholdsvis seks og 11 Oscar-figurer. Andre filmer som er nominert til 13 gubber er «Tatt av vinden» (1939), «Forrest Gump» (1994) og «Shakespeare in Love» (1998).

«A Beautiful Mind» og «Moulin Rouge» er begge nominert til åtte Oscar-menn i år.

Crowe igjen?

Som oftest er det filmen som er nominert i flest kategorier som også stikker av med prisen for beste film. Et fantasieventyr har imidlertid ikke vunnet kategorien før, så «Ringenes herre: Ringenes brorskap» kan fort ende opp med flest priser, og likevel ikke den gjeveste.

Konkurrentene innenfor den kategorien er dramatiseringen av mattegeniet John Nashs kamp mot schizofreni i «A Beautiful Mind», den tragikomiske musikalen «Moulin Rouge», lavbudsjettsfilmen «In the Bedroom» og satiriske «Gosford Park».

Norske «Elling» er nominert til beste utenlandske film.

For tredje år på rad er Russel Crowe nominert til prisen for beste mannlige skuespiller. Han vant i fjor for rollen i «Gladiator», og kan stikke av med prisen også i år for prestasjonen i «A Beautiful Mind». De andre nominerte er Sean Penn fra «I Am Sam», Will Smith fra «Ali», Denzel Washington fra «Training Day» og Tom Wilkinson fra «In the Bedroom».

Farget suksess

Nominasjonene til Smith og Washington, sammen med Halle Berrys i kategorien for beste kvinnelige skuespiller, er første gang tre fargede skuespillere konkurrerer i de fremste kategoriene siden 1972. Berry fra «Monster's Ball» må slåss med Nicole Kidman fra «Moulin Rouge», Judi Dench fra «Iris», Sissy Spacek fra «In the Bedroom» og Renee Zellweger fra «Brigdet Jones' dagbok».

Den eneste skuespilleren fra «Ringenes herre: Ringenes brorskap» som er nominert til en Oscar er Ian McKellen for sin rolle som Gandalf.

Hans sjef fra filmen Peter Jackson er også nominert, som beste regissør. De andre nominerte i den kategorien er Robert Altman for «Gosford Park», Ron Howard for «A Beautiful Mind», David Lynch for «Mulholland Drive» og Ridley Scott for «Black Hawk Dawn».

Tre til Potter

Og så over til de som kanskje ble litt skuffet da nominasjonene ble offentliggjort i dag: Gene Hackman fikk en Golden Globe for prestasjonen i «The Royal Tenebaums», men kommer ikke til å kjempe om en Oscar. Regissøren av «Moulin Rouge», Baz Luhrmann ble også utelatt, og det samme ble Billy Bob Thornton som var nominert til to Golden Globe-priser for filmene «The Man Who Wasn't There» og «Bandits».

En annen av fjorårets store slagere «Harry Potter og de vises stein» ble nominert til kun tre priser.

Utdelingen av årets Oscar-priser skjer i Hollywood 24. mars og seremoniens vert er Whoppi Goldberg.

Det offisielle Oscar-nettstedet.

BESTE FILM? «Ringenes herre: Ringenes brorskap» er nominert til hele 13 priser.
BESTE FILM? Nicole Kidman og Ewan McGregor i «Moulin Rouge».
BESTE FILM? Russel Crowe i «A Beautiful Mind» .
BESTE FILM? Kelly MacDonald (t.v.) og Maggie Smith i «Gosford Park».
BESTE FILM? Sissy Spacek i «In the Bedroom».