Anda som formet Norge

Glemmer vi Donald Duck når vi snakker om hvem og hva som har formet det norske fellesskapet?

EN DEL AV KULTUREN: «Kanskje bør asylsøkere og innvandrere ønskes velkommen med en bunke Donald-blader, både en fin måte å lære norsk på, og en veiviser til det vi i dag regner som erkenorske verdier», skriver Øyvind Holen. Tegning: Disney
EN DEL AV KULTUREN: «Kanskje bør asylsøkere og innvandrere ønskes velkommen med en bunke Donald-blader, både en fin måte å lære norsk på, og en veiviser til det vi i dag regner som erkenorske verdier», skriver Øyvind Holen. Tegning: Disney Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke fikk Thomas Hylland Eriksen skylden for både 22. juli og for å ville rive den norske nasjonen i fillebiter. Denne uka har han deltatt i en debatt på Mono i Oslo om anda som har vært med å forme Norge og ham selv: Donald Duck.«For min del representerer Donald først og fremst en måte å se sine omgivelser på, et blikk på tilværelsen, om du vil. Påvirkningen fra Donald er kanskje tydeligst i språket mitt, måten jeg tenker og snakker på,» forteller Eriksen i boka «Donald-landet». Og nå som jula står for døra, blir påvirkningen fra Donald Duck & Co ekstra tydelig.

Blir det skikkelig jul uten ritualer som Donalds julekalender, Disney-julehefter og tegnefilm på tv? Da NRK i 1990 kunngjorde at kanalen ikke skulle sende tradisjonstunge «Donald Duck og vennene hans» på julaften oppsto «Folkeaksjonen for Donald tilbake på julaften» spontant. Studentene marsjerte fra Blindern til Marienlyst under paroler som «Hva gjør regjeringen?» og «Kvakk kvakk kvakk!», og da Donalds julaften sto i fare igjen i år, ble det sterke reaksjoner på Facebook og Twitter. Heldigvis ble NRK og Disney enige, og jula ble reddet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer