Åndelig kompromiss

Hjemme hos TV 2 skal profilerte politikere flytte inn hos folk med problemer og prøve deres liv.

DÅPSDILEMMA Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria Hareide har ikke kommet fra til en løsning på om datteren Sara skal barne- eller voksendøpes. Arkivfoto: Ned Alley / NTB Scanpix
DÅPSDILEMMA Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria Hareide har ikke kommet fra til en løsning på om datteren Sara skal barne- eller voksendøpes. Arkivfoto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Knut Arild Hareide behøver ikke å flytte inn hos andre. Han er landets mest transparente partileder og åpner sine private rom for offentligheten. Med giftermål og barnefødsel var intimtyranniet nær. Han utnevnte den nyfødte dattera Sara Margrethe til regjeringssjef, og tenkte høyt om det gikk an å kombinere rollene som småbarnsfar og statsråd.

Da Erna Solberg var på lunsj hos Hareide i mors hus på Bømlo, forsikret han at han nå er kommet til at han som partileder må sitte i regjering. Hans mentor Kjell Magne Bondevik hadde hjulpet ham ut av ammetåka. Nå har han kastet seg på den blå bølgen, satser på Ernadiltereffekten og tror på kompromisser.

Men stadig deler Knut Aril nye, eksistensielle utfordringer med oss. I Vårt Land innvier han offentligheten i diskusjonen med kona om barnet skal døpes eller ikke. Lisa Maria har nemlig bakgrunn i pinsebevegelsen, og der er de meget strenge på at Vårherre bare anerkjenner voksendåp.

Barnedåp, voksendåp, åndsdåp og gjendøping er dødsens alvorlige greier. Å tolke hva det betyr å la de små barn komme til meg og hindre dem ikke, har splittet familier, lokalsamfunn og menigheter, og skapt mye hat og fordømmelse for vranglære. Det er et like alvorlig salighetsspørsmål som nattverdsstriden mellom katolikker og protestanter. De kan ikke ete Jesu legeme og drikke hans blod sammen på grunn av ulike dogmer om symbolikk og realpresens. Å møtes på midten er ikke de religiøses vei i dogmenes verden.

Til Vårt Land sier Knut Arild at han og Lisa Maria er veldig enige i at barnet deres skal få bli kjent med Jesus, så det blir ikke aktuelt med en livssynsnøytral oppdragelse. Han tror også at han og kona havner på en løsning i dåpsspørsmålet ganske snart.

Om det trekker ut og Hareide ikke får et hint fra Den hellige ånd, kan han jo søke råd hos Fremskrittspartiets kristelige talsmann Ketil Solvik-Olsen. Han meldte seg ut av statskirken for et par år siden, fordi Vårherres bakkemannskap gikk ut over sine fullmakter og blandet seg inn i asyl- og oljepolitikken.

Solvik-Olsen er selv en slags kirkelig asylsøker. Han har funnet et åndelig hjem i pinsebevegelsen, men ettersom han er døpt som barn og ikke vil la seg gjendøpe, kan han ikke bli fullverdig medlem i Filadelfia. Men kona er medlem, og barna deres er barnevelsignet der. «Jeg opplever at jeg rituelt sett har gjort det jeg skal for å tilhøre Vårherre», sa Solvik-Olsen til Vårt Land da han ville oppklare dette tungetalemysteriet.

Hareide er en mann for behendige politiske manøvrer i eget bakland, i Høyres kjølvann og Fremskrittspartiets brakkvann. Det spørs om den hellige ånd er like åpen for kompromisser. Vi lever i åndeløs spenning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.