KOMMENTARER

Trump og Kim

Ånden fra Singapore

Ikke alt er helt som det skal i det hjertelig rørende forholdet mellom Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-um, slik vi husker det fra Singapore i juni.

VISER HVERANDRE RYGGEN: Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore. Det er bare to måneder, men likevel en evighet, siden. Foto: REUTERS /NTB Scanpix
VISER HVERANDRE RYGGEN: Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore. Det er bare to måneder, men likevel en evighet, siden. Foto: REUTERS /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For i Singapore hadde Trump virkelig ordna opp. Han hadde ifølge seg selv «nettopp stanset raketter fra å bli skutt opp hvert annet minutt.» Han hadde «fått gislene tilbake, og vet du hva, de prøvesprenger ikke lenger kjernefysisk», kunne Trump optimistisk melde i en tweet tidlig denne uka. USAs 45. president var ute etter anerkjennelse og skryt. Men alt han fikk var dritt, mente han, fra «fake news» de falske nyhetene.

Men den virkeligheten som kom fram i slutten av uka malte et annet bilde. Først sendte Kim sin utenriksminister Ri Yong Ho av alle steder til Teheran. Det kom også en tirade fra nord-koreansk UD denne uka hvor USA beskyldes for å følge «et utdatert manuskript» i forhandlingene. Den nord-koreanske klagen skyldes USAs insistering på at Nord-Korea skal fjerne alle kjernefysiske våpen før landet får noen innrømmelser fra USA, og opphevelse av sanksjonene.

Bortsett fra den aggressive tonen i det nord-koreanske utfallet, er alt veldig forutsigbart. For det var klart helt fra Trumps pressekonferanse etter toppmøtet i Singapore 12. juni at det grunnleggende problemet i forståelsen av det som ble presentert som en avtale, var at USA krevde at alle nord-koreanske kjernefysiske våpen skulle bort før USA skulle fjerne en eneste sanksjon. Tvert imot, inntil alle atomvåpen var borte, skulle USA opprettholde de strengeste sanksjonene for å legge maksimalt press på Nord-Korea, sa Trump. Den nord-koreanske posisjonen var tvert imot at atomvåpen og sanksjoner skulle fjernes gradvis, skritt for skritt, i gjensidighet.

Det var heller ikke noe skritt for å komme USA i møte da Kim sendte sin utenriksminister Ri til Teheran. Besøket skjedde samtidig med at USA innførte de første sanksjonene mot Iran 5. august, etter at Trump sa opp atomavtalen med landet i vår. Tidspunktet var neppe tilfeldig, og den iranske presidenten Hassan Rouhani benyttet anledningen til å fortelle utenriksminister Ri om hvor upålitelig USA er.

- Den amerikanske administrasjonens oppførsel disse årene gjør at landet må betraktes som ikke til å stole på og upålitelig, sa Rouhani. Ri svarte Rouhani med at USAs sanksjoner var «handlinger som strider mot internasjonale regler og reguleringer», ifølge det iranske nasjonale nyhetsbyrået IRNA.

Det ble tegnet et underlig bilde av diplomatiske forviklinger denne uka i Teheran. Utenriksministeren til Trumps kompis fra Singapore dukker opp hos Trumps verste fiende, Iran, akkurat i det USA gjeninnfører sanksjoner som hele verdenssamfunnet - minus Israel - protesterer mot. Det er åpenbart at det er mye Nord-Korea ikke er fornøyd med, til tross for det «vellykkede» toppmøtet i Singapore.

Alt dette er selvsagt ting man måtte regne med etter det sensasjonelle møtet mellom Trump og Kim i juni. De færreste tror at Nord- Korea noen gang vil kvitte seg med hele sitt atomvåpenarsenal. De fleste skjønner at en avtale mellom USA og Nord-Korea må basere seg på en skritt for skritt forståelse, der partene gir og tar. Man må - i virkelighetens verden - finne prisen for hver atombombe Nord-Korea skal destruere.

Inntil det skjer koster vi på oss en språklig blomst fra denne diplomatiske forpostfektingen fra nord-koreansk side. I dokumentet fra nord-koreansk UD beskylder man USAs forhandlere for å sabotere Trumps intensjoner fra Singapore. Og så skriver de i et bilde-rikt diplomatisk språk:

- Å vente noe resultat, mens du fornærmer partneren du har dialog med, er en dum handling, omtrent som å vente å se på at et kokt egg skal klekke.

Altså noe som aldri kommer til å skje. For et kokt egg kommer det ingen kylling ut av. Et kokt egg spiser man - derimot - med skje. Og imens venter vi på at noe skal skje.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer