Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ånden fra Tyskland 1939»

Morrissey langer ut mot britisk OL-patriotisme.

Sint: Tidligere The Smiths-vokalist Morrissey har ikke mye til overs for London-OL.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
Sint: Tidligere The Smiths-vokalist Morrissey har ikke mye til overs for London-OL. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer

London og Storbritannia er for tiden i OL-rus, senest på grunn av Andy Murrays triumf over Roger Federer i tennis-finalen. Men slett ikke alle er like begeistret for den blomstrende nasjonalfølelsen under lekene.

- Ekstrem patriotisme Morrissey, rockelegende og tidligere The Smiths-vokalist, gir OL og mediedekningen det glatte lag i et brev til sin fanklubb «True to you», gjengitt av avisa The Guardian.

Morrissey skriver at han ikke klarer å se på OL, da han mener lekene er gjennomsyret av hovmodig «jingoism», et utrykk for ekstrem patriotisme.

- Tyskland 1939 «Har England noen gang vist så ufin patriotisme?» spør han i brevet og anklager kongehuset for å ha kapret olympiaden for egen vinning.

«Og ingen opposisjonell stemme er tillatt i den frie pressen. Det er drepende å være vitne til», fortsetter han.

Men artisten stopper ikke der. Han skriver også at ånden fra Tyskland i 1939 nå blir spredd gjennom britiske medier.

«Våkn opp, våkn opp», formaner han i brevet.

Kontroversiell Men fullt så overaskende er det kanskje ikke, at nettopp Morrissey langer ut mot OL.

Artisten har etter hvert blitt kjent for kontroversielle utsagn, og har blant annet uttalt at massakren på Utøya 22. juli i fjor var ingenting sammenlignet med drapene av dyr på McDonalds hver eneste dag.

Tore Renberg, forfatter og helfrelst Morrissey-fan, sa til Dagbladet i forbindelse med Utøya-kommentaren at man må ta rockelegenden med en klype salt.

- Han er en løs kanon. En gang havnet Morrissey i en rasismedebatt. Han har for vane å gå på scenen og gjøre de mest ekstreme ting, som å stoppe en konsert fordi han lukter kjøtt, sa Renberg.

Morrissey, som ikke har mye til overs for kjøttindustrien, har også omtalt kinesere som en underart av menneskene på grunn av deres behandling av dyr.

Kontroversiell: Morrissey. Foto: Aaron Favila / AP Photo
Kontroversiell: Morrissey. Foto: Aaron Favila / AP Photo Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media