FIKK AMANDA: Beste mannlige birolle gikk til Olivier Mukuta i filmen Welcome to Norway.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK AMANDA: Beste mannlige birolle gikk til Olivier Mukuta i filmen Welcome to Norway.  Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Anders Baasmo Christiansen holdt kveldens mest engasjerte takketale: - Jeg fikk litt propell i ræva

Skuespilleren ble rørt og engasjert etter to viktige priser til «Welcome to Norway».

HAUGESUND (Dagbladet): - Jaaa!, roper Jakob Oftebro (30) og kaster seg rundt halsen på lillebroren, Jonas Hoff Oftebro (20), da han ankommer presserommet rett etter at Amandaprisutdelingen er over.

30-åringen hadde annonsert at han ønsket at filmen «Birkebeinerne», der han har en hovedrolle, skulle stikke av med Folkets Amanda, men den prisen gikk til «El Clásico».

Oftebro sier at det hjalp på at filmen lillebroren Jonas Hoff Oftebro spiller, «Bølgen», fikk den gjeve prisen «årets beste film».

- Jeg ble så glad, sier den eldste Oftebro-broren, som ledet selve tv-sendinga fra showet på TV 2.

Brødrene Oftebro Jakob og Jonas er stolte av hverandre. Foto Nona Hansen / Dagbladet
Brødrene Oftebro Jakob og Jonas er stolte av hverandre. Foto Nona Hansen / Dagbladet Vis mer

Skuespillerbrødre

De to sønnene til skuespiller Nils Ole Oftebro har begge gjort det gjevt i samme yrke, og lillebror var tydelig imponert over storebrorens prestasjoner som programleder under årets Amanda.

- Han er veldig flink, jeg er så stolt. Det er en vanskelig jobb å gjøre, men han var helt rå, sier Jonas med et bredt smil om munnen.

Den unge Oftebro synes det i tillegg var veldig stort å vinne en Amanda.

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE: Anders Baasmo Christiansen vant beste mannlige hovedrolle for filmen «Welcome to Norway». Foto Nona Hansen / Dagbladet
BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE: Anders Baasmo Christiansen vant beste mannlige hovedrolle for filmen «Welcome to Norway». Foto Nona Hansen / Dagbladet Vis mer

- Og det var skikkelig gøy at Michael Fassbender delte den ut da!, sier han smilende om at Hollywood-stjerna kom til Haugesund for å dele ut en Amanda.

Flere priser til «Welcome to Norway»

«Welcome to Norway» var en av filmene som stakk av med flere gjeve Amandapriser under fredagens utdeling.

- En gang var jeg flyktning, men nå står jeg her, sier en rørt Olivier Mukata (28) etter å ha fått Amandaprisen for beste mannlige birolle under den årlige filmprisutdelingen i Haugesund.

- Jeg vil dedikere denne prisen til alle flyktninger og vise at man ikke må slutte å drømme, alt går an, sier Olivier Mukuta til Dagbladet på presserommet etter at han har fått Amandastatuen i hånda.

Mukata er opprinnelig fra Kongo og kom til Norge som flyktning i 2005. Han stakk av med prisen for sin rolle i filmen «Welcome to Norway», en komedie fra et flyktningmottak regissert av Rune Denstad Langlo.

Mukata røper at han ikke hadde drømt om å kunne sette en gjev filmpris på hylla.

- Nei, jeg har egentlig ikke drømt om filmpriser. Men jeg ble en gang spurt om jeg drømte om Oscar, og da sa jeg at jeg i så fall må starte med en Amanda her hjemme. Nå har jeg det, så nå er jeg klar for Oscar, smiler han.

Rørte kolleger

Pristildelingen til Mukata ble godt mottatt av kollegene fra «Welcome to Norway».

- Jeg ble veldig rørt da han fikk den prisen. Han er en utrolig fin fyr, og vi begynte å sippe hele gjengen, sier kollega Anders Baasmo Christiansen som har hovedrollen i filmen.

Litt senere på kvelden får Christiansen selv den prestisjefylte prisen beste mannlige hovedrolle for sin prestasjon i samme film.

- Noen nominasjoner er man mer glad for enn alle. Takk for at du skrev denne rollen for meg, takk, sa Christiansen til regissør Rune Denstad Langlo fra scenen.

Deretter la han ut på kveldens lengste og mest engasjerte takketale der han fullroste både regissør og alle involverte i filmen.

Engasjert tale

- Det kom busslass på busslass med integrerte nordmenn og tidligere asylsøkere på settet, mens jeg skulle spille rasist. Det føles kvalmt, men statistene ga meg klapp på skuldra, og de digga å lage komedie fra et asylmottak, og det gjorde jobben min mye lettere, sa han fra scenen og la til:

- Vi er en klode, vi skal ta vare på hverandre!

Etterpå fortalte Christiansen pressen at han mente «Welcome to Norway» var en viktig film, og det var derfor han ble så engasjert.

- På tv må man holde tidskjema, og jeg fikk litt propell i ræva, sa han smilende.

Til Dagbladet forteller Christiansen at han mener det er viktig med en komedie om flyktninger, for å vise at man kan tulle med flyktningene og at de er folk som alle andre.

- Vi må begynne å bry oss om hverandre, sier han.

Fire priser til «Louder Than Bombs»

Årets beste barnefilm går til Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin – produsent Eric Vogel for Tordenfilm, regi Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans.

Beste dokumentar går til «Dugma – The Button» – regi Paul Refsdal, produsent Ingvil Giske for Medieoperatørene.

Filmen «Louder Than Bombs» tar storeslem under prisutdelinga, med hele fire priser.

Jakob Ihre stakk av med prisen for beste foto for «Louder Than Bombs».

Beste filmmanus gikk til Eskil Vogt og Joachim Trier for «Louder Than Bombs».

Tidligere på dagen var det delt ut åtte priser ved Haugesunds rådhus, og der blant annet den gjeve regiprisen gikk til Joachim Trier for «Louder Than Bombs», filmen vant også beste klipp.

Michael Fastbender delte ut prisen for beste kinofilm.

- God kveld, det er det eneste jeg kan på norsk, sa han.

Skuespiller Anne Marit Jacobsen ble fredag hedret med Amandakomiteens Ærespris.