Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anders Behring Breivik- foto på bokcover i Sverige

Men ikke akutelt i Norge.

SVENSK: Albert Bonnier-forlaget har valgt et annet omslag av den svenske utgaven av Åsne Seierstads bok «En av oss». Foto: Albert Bonniers Förlag
SVENSK: Albert Bonnier-forlaget har valgt et annet omslag av den svenske utgaven av Åsne Seierstads bok «En av oss». Foto: Albert Bonniers Förlag Vis mer

Åsne Seierstads bok «En av oss - En fortelling om Norge» fikk stor medieomtale da den kom for snart to uker siden.

Nå kommer boka ut i Sverige, men med et annet omslag.

Utøya-foto På den norske utgaven er det et fotografi av et svaberg på Utøya som pryder forsida på boka. Dermed så blir tittelen «En av oss» litt dusere i forhold til hvem det - «En av oss» - skulle være.

I den svenske utgaven er det et bilde av Anders Behring Breivik på bokforsida.

Forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge forteller at det aldri var noen diskusjon - eller aktuell problemstilling - å pryde boka med bilde av norgeshistoriens største terrorist.

Hvem er en av oss? - Vi vurderte aldri et bilde av Behring Breivik. Hvilket coverfoto det svenske forlaget bruker, er helt opp til dem, sier Anne Gaathaug i Kagge forlag.

- Flere anmeldere i Norge lurte på om hvem en av oss er?

- Ja, det er en tolkningsmulighet. Boka «En av oss - En fortelling om Norge» handler om mye mer enn Anders Behring Breivik, derfor landet vi på et bilde av Utøya, sier Gaathaug.

Kan tolke fritt Det er forlaget Albert Bonnier som gir ut Åsne Seierstads bok i Sverige. Der har den fått tittelen «En av oss: en berättelse om Norge». Forlagsdirektøren påpeker at Norge er Sverige er to ganske like land, men rent publisistisk har landene to forskjellige tradisjoner.

NORSK: Slik ser originalutgaven ut - med et mer nøytralt omlasgsfoto fra Utøya. Foto: Kagge
NORSK: Slik ser originalutgaven ut - med et mer nøytralt omlasgsfoto fra Utøya. Foto: Kagge Vis mer

- Nei, vi får ikke redigere, velge tittel eller omslag helt fritt, men det hender vi gjør noen forandringer. Derimot hender det ofte at vi bruker et annet omslag enn originalomslaget, sier forlegger Martin Kaunitz i Albert Bonnier Förlag.

Han er ikke enig i at et coverfoto av Breivik på den svenske utgaven betyr at han nødvendigvis er en av oss, med henvisning til boktittelen. Kaunitz mener det er opp til forfatteren å mene og leseren å tolke dette helt fritt.

Strående mottakelse - Vi har laget det beste bokomslaget for det svenske markedet av Åsne Seierstads bok. Og vi valgte et bilde av Ander Behring Breivik, sier Kaunitz.

«En av oss: en berättelse om Norge» ble anmeldt av svensk media i går, og fikk strålende mottakelse.

- Den fikk helt fantastiske anmeldelser i svenske aviser. Den eneste som var litt negativ, var Aftonbladets anmelder, som likevel konkluderer med at boka bør leses.

Nytt opplag «En av oss - En fortelling om Norge» gikk rett inn på sjetteplass på boklista etter bare å ha vært i salg én dag. Forlaget har måttet trykke nytt opplag på 15 000 eksemplarer etter fire dager, og er nå oppe i 33 000 eksemplarer.

Anne Gaathaug, forlagssjef i Kagge, er strålende fornøyd:

- Det lover godt for fortsettelsen. Interessen for boka har vært sterk både i mediene og fra leserne, og mottagelsen har vært overveiende positiv. Ikke minst er det hyggelig å se hvordan folk skriver om boka i sosiale medier, der det er tydelig at mange har en sterk leseropplevelse.

STØRRE MAKED: Åsne Seierstad har skrevet boka også for et internasjonalt marked. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STØRRE MAKED: Åsne Seierstad har skrevet boka også for et internasjonalt marked. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
STOR INTERESSE: Anne Gaathaug i KAgge forlag forteller om stor interesse for Åsne Seierstads bok. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
STOR INTERESSE: Anne Gaathaug i KAgge forlag forteller om stor interesse for Åsne Seierstads bok. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer