Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

22 JULY

Anders Danielsen Lie: Derfor sa jeg ja til å spille 22. juli-terroristen

Snakker om rollen for første gang.

FORTELLINGEN OM 22. JULI: Regissør Paul Greengrass står bak filmen «22 July», basert på Åsne Seierstads bok «En av oss: En fortelling om Norge». Vi gjør oppmerksom på at dette klippet inneholder nærgående skildringer av hendelsen på Utøya 22. juli, inkludert gjerningspersonen. Video: Netflix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VENEZIA (Dagbladet): I kveld har «22 July» premiere under Filmfestivalen i Venezia.

Det er den verdenskjente britiske regissøren Paul Greengrass som har laget film om terrorangrepet som krevde 77 liv i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011.

Da det i fjor ble kjent at Greengrass skulle lage filmen, spurte Dagbladet flere av våre mest kjente skuespillere om de kunne tatt på seg rollen som Anders Behring Breivik.

Alle svarte nei.

I oktober i fjor ble Anders Danielsen Lie annonsert som skuespilleren som skulle portrettere Norges verste drapsmann. Lie har ikke snakket om rollen som 22. juli-terroristen - før nå.

Se traileren for «22 July» øverst i saken.

Ensom ulv

På en pressekonferanse i Venezia onsdag ettermiddag åpnet 39-åringen opp om hvorfor han valgte å takke ja til rollen.

- Det er viktig å fortelle historien igjen og igjen, for å huske dem som døde. Som Paul Greengrass sier, var de ikke tilfeldige mål. Breivik var en ensom ulv, men han opererte innenfor en ideologisk kontekst, sier Danielsen Lie.

- Det er uheldigvis mange mennesker der ute som deler hans ideer. Det er skremmende, men jeg mener vi må snakke om det, det er farlig å gjøre det til et tabu.

I RETTSSALEN: Jonas Strand Gravli spiller Viljar Hanssen, som ble truffet av fem av Breiviks kuler på Utøya. I forgrunnen skimtes Anders Danielsen Lie som 22. juli-terroristen. Foto: Netflix
I RETTSSALEN: Jonas Strand Gravli spiller Viljar Hanssen, som ble truffet av fem av Breiviks kuler på Utøya. I forgrunnen skimtes Anders Danielsen Lie som 22. juli-terroristen. Foto: Netflix Vis mer

Ukomfortabelt spørsmål

Skuespilleren sier videre at det er vanskelig å fortelle historien om 22. juli og samtidig unngå terroristens narrativ.

- Om du ønsker å forstå radikalisering, må du prøve å forstå hvorfor han gjorde dette. Han er en ung hvit mann som kommer fra middelklassebakgrunn i Norge, et av verdens beste land å leve i. Det er et ukomfortabelt spørsmål, men vi må stille det.

Traileren til «22 JULY» ble sluppet tirsdag. Filmen har premiere på Netflix 10. oktober.

Greengrass' «22 July» er det andre filmen som kommer ut i år om terrorangrepet. I mars hadde Erik Poppes «Utøya 22. juli» premiere. Poppe valgte å ikke vise gjerningsmannen på kamera, og brukte oppdiktede karakterer.

Paul Greengrass' film er bygget på Åsne Seierstads bok «En av oss».

Sentralt i både boka og filmen står Viljar Hanssen, som ble truffet av fem av Breiviks kuler på Utøya. Den da 17 år gamle Svalbard-mannen var på AUFs sommerleir i juli 2011 sammen med lillebroren Torje, som kom fysisk uskadd fra angrepet.

Hele Norges coronakart