Anders Øvergaard laget filmen som fengslet Harald Zwart

- Utrolig vakkert laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Natt til i dag ble det klart at filmskaper Anders Øvergaard (24) fra Asker vant regissør Harald Zwarts kortfilmkonkurranse under «The Gathering».

Det var Zwart selv som valgte ut og annonserte vinneren live på storskjerm. Hollywood-regissøren sier han ble berørt av filmen «Silhouette Story».

- Utrolig vakkert laget. En stram fortellerstruktur med hjertet i behold. Stilsikkert og ambisiøst i formen. Spennende å se hvordan en ung filmskaper av i dag tar i bruk bruk en så gammel fortellerteknikk som skyggeteater, og legger til en egen kunstnerisk integritet.  Også smart laget i forhold til kostnadsaspektet (jeg legger merke til at samme skuespiller er brukt to ganger i to forskjellige roller), filmen har en stor «production value». Jeg ble umiddelbart tiltrukket av universet og hadde en emosjonell oppelvelse av filmen. En klar vinner, sier han i en pressemelding.

- Unik mulighet Øvergaard er utdannet fra Nordland kunst- og filmhøgskole, og laget i 2009 science fiction-kortfilmen «Kontakt». Under Filmfestivalen i Haugesund i fjor regidebuterte han med ungdomsfilmen «Til siste hinder».

Arrangementet «The Gathering» (TG) er verdens største dataparty, og samlet fra onsdag til i dag 5500 datainteresserte unge og voksne.

Konkurransevinneren sier han ikke hadde forventet å bli plukket ut blant de 41 bidragene som deltok. Men da Zwart leste opp begrunnelsen forsto han at han hadde vunnet.

- Jeg skjønte at han snakket om filmen jeg hadde laget da han nevnte skygger. Etter det husker jeg nesten ingenting. Etter å ha jobbet med film en periode har jeg lært at noe av det viktigste er å knytte kontakter. Sånn sett er dette en unik mulighet, sier Øvergaard.

Stort å møte Zwart Førstepremien er å bli med Harald Zwart til Hollywood under innspillingen av hans nyeste film «The Mortal Instruments». Innspillingen begynner i høst.

Øvergaard forteller at noe av grunnen til at han meldte seg på, var nettopp premien.

- Jeg ga faktisk visittkortet mitt til Harald Zwarts bror en gang, fordi jeg hadde lyst til å møte Zwart, sier han.

Budsjett: 100 kroner Kortfilmen «Silhouette Story» ble laget i løpet av ei ukes tid. Den spesielle skyggeteknikken skapes gjennom at skuespillerne er filmet mot en hvit vegg.

- Jeg kjøpte hvite Ikea-lakener for å gjøre veggen større. Så måtte vi sørge for at alle skuespillerne var så mørke som mulig. Vi brukte kakaopulver i ansiktet, og de hadde mørke klær, forteller Øvregaard.

I ettertid brukte de tid på å fjerne den hvite bakgrunnen, før landsskapsbakgrunnen ble satt på. Øvregaard har fått hjelp av kreative venner til ting som bakgrunn og musikk.

Filmskaperen anslår at det totale budsjettet er på rundt 100 kroner.

- Jeg er veldig glad i atmosfære og stemning i filmene, og synes nesten bildene er viktigere enn handlingen. Samtidig liker jeg det litt klisjéaktige, som for eksempel fra Hollywood-filmer. Jeg tror nok Zwart også liker den stilen, sier han.

- Skriver sci-fi-manus Øvregaard forteller at han begynte å filme med farens videokamera som 12-åring. Drømmen er å lage en science fiction-spillefilm. Inspirasjonskilder er Steven Spielberg («Jurassic Park») og M. Night Shyamalan («The Village», «Den sjette sansen»).

<strong>REGIDEBUTERTE:</strong> Anders Øvergaard regidebuterte med ungdomsfilmen «Til Siste Hinder» under Filmfestivalen i Haugesund. Foto: Øistein Norum Monsen
REGIDEBUTERTE: Anders Øvergaard regidebuterte med ungdomsfilmen «Til Siste Hinder» under Filmfestivalen i Haugesund. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Jeg skriver manuset på spillefilmen nå, men det er veldig vanskelig. Det hadde vært helt utrolig å få litt feedback fra Harald Zwart, sier Øvregaard.

Målet med konkurransen har vært å sette fokus på det kreative miljøet på TG.

- Vi har unge kreative folk her som holder et høyt nivå innen animasjon, grafikk, programmering og regi. Zwart har laget denne konkurransen sammen med oss fordi han vil fremheve hvor viktig denne type kompetanse er. Mange av ungdommene her kommer til å bli flinke til å lage spesialeffekter, sa pressesjef Simon Eriksen Valvik til Dagbladet før helga.

<strong>PLUKKET VINNEREN:</strong> Hollywood-regissør Harald Zwart tar med Anders Øvergaard på besøk på settet til sin neste Hollywood-film. 
Foto: Nina Hansen
PLUKKET VINNEREN: Hollywood-regissør Harald Zwart tar med Anders Øvergaard på besøk på settet til sin neste Hollywood-film. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer