Andersen - filmarbeider

Knut Andersen - en sentral person i norsk film - fyller 70 i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Filmarbeider kunne vi simpelthen kalle regissøren Knut Andersen, som fyller 70 år i dag. For det fins knapt den fagfunksjon innen området film dagens jubilant ikke har vært borti - det måtte være foto, skjønt sikker er jeg ikke.

Knut Andersen runder 70-årsmerket på et tidspunkt da ironigenerasjonen er i ferd med å begrave restene av Norsk Film A/S i et skred av sarkasmer

(kfr. siste nummer av månedsskriftet «Film»). Men tolv av hans fjorten kinofilmer ble produsert av det private selskapet Teamfilm, som han startet i 1962 sammen med kollegene Knut Bohwim og Mattis Mathiesen.

Samme år hadde han regissert og debutert med farsen «Operasjon Løv-sprett».

Den ble en stor publikums- og kassasuksess og ga det lille selskapet en flying start. Ytterligere fire filmer i det muntre toneleiet ble det før han i 1969 hadde premiere på «Brent jord», filmet delvis i Finnmark med stort statisteri, etter Sigbjørn Hølmebakks manus.

De av oss som trodde Knut Andersen «bare» ville sysle med komedie-stoff, fikk et kraftig dementi med «Brent jord», som følger en familie under raseringen og nedbrenningen av vårt nordligste fylke høsten 1944.

I den grad opptok dette stoffet ham at han og Hølmebakk vendte tilbake til det i «Under en steinhimmel» (1974). Men nå i coproduksjon med ressurssterke - og topptunge - sovjetrussiske filmfolk. Noe iallfall den norske versjonen klart led under. Mens derimot «Karjolsteinen» (1977) etter Hølmebakks roman ble en pen seier for filmmakeren Andersen - noe også samarbeidet med Knut Faldbakken om «Den sommeren jeg fylte 15» (1976) hadde vært.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer