Åndfullt grøss for ungdom

Veldreid spenningsroman om unggutt som ser mer enn de fleste.

Aleksander Mellis nye ungdomsroman «Skyggebokseren» er både slank, spenstig og til tider hardtslående mot følelseslivet. Før fylte 30 har Melli etablert seg som en meget produktiv forfatter, og denne boka forteller noe om årsaken: Han skriver lett, stilsikkert og med et godt øye for komposisjon.

Melli forteller med en sensibilitet som på de første sidene blir påfallende og litt irriterende: En vedvarende oppmerksomhet mot lysvirkninger, bygningsdetaljer og stemningsbeskrivelser. Så viser det seg etter hvert at det er akkurat dette som skal drive spenningshistorien framover. Hovedpersonen har et ekstraordinært krevende sanseliv. Han ser ting andre ikke ser. Personer som er drept, for eksempel.

«Skyggebokseren» bryter definitivt med den realistiske kriminalromanen med denne «åndelige» verdenen. Men på den annen side er selve den grusomme handlingen fra fortida realistisk nok. Åndeligheten bringes bare inn for å gjøre det mulig for rette person å løse krim-gåten. Mellis bok blir stående innenfor en krim-tradisjon som har vunnet litterær respekt ved sin evne til å fortelle dypt moralske historier. Hovedpersonen Freddy blir forstyrret i sin seksualiserte sommerfantasi fordi han er sensibel nok til å oppfatte en åndelig uro i huset han bor i. Uroen skyldes at det ikke er foretatt et nødvendig oppgjør. Det er dette oppgjøret som presses fram i Mellis gode og virkningsfullt skremmende ungdomsgrøsser.