Åndfullt og tøvete

Om åndelige så vel som fysiske orgasmer.

Oversatt av Kari og Kjell Risvik

Bazar BOK: Brida er 21 år gammel. Hun går ut i skogen og møter Trollmannen som er hennes Annen del fra mange liv tilbake. Helt fra den gang de delte kropp.

Brida forteller at hun vil lære om magi. Trollmannen er dobbelt så gammel som henne, og føler en dragning mot henne som nok også er seksuell. Brida føler seg dratt mot ham, men hennes dragning er åndelig. I sin søken etter mysteriet får Brida magisk hjelp av heksen Wicca som beordrer henne ned en vindeltrapp. Hun våkner opp som døende Loni i et middelalderslott, der katarene kjemper sin kamp for mysteriet og friheten og solen og månen.

Sol og måne

Det viser seg heldigvis å gå bra til slutt. Brida finner frihetens vei, hun har et møte med Trollmannen som når klimaks i en åndelig så vel som fysisk orgasme. Hun velger likevel den noe yngre Lorens, noe Trollmannen godtar fordi han går inn i en gladere fase: «Han visste det på grunn av blomstene, skogene, jentene som dukker opp en dag, styrt av Guds hånd, uten å vite at det er det fordi det er skjebnebestemt. Han visste det på grunn av Månens tradisjon, på grunn av Solens tradisjon.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

De stygges Gud

Slik avsluttes boka som på et helt overfladisk plan kunne det fremstå som en, riktignok noe diffus, trekantfortelling mellom en halvgammel mann (til forveksling lik Coelho selv), en yngre kvinne og hennes kjæreste.

Men innholdet må selvsagt leses på et langt dypere nivå. Vi har her å gjøre med selve Mysteriet. «Kan det tenkes at Gud bare er skjønnhetens gud,» spør Brida og fortsetter sin skarpe refleksjon: «Hvordan ligger det da an for de stygge menneskene og stedene her i verden?» Svaret får hun av heksen Wicca gjennom det overraskende bildet med bilmekanikeren som bare behøver å se på en ødelagt bilmotor for å forstå hva som er i veien: «Han har ikke kastet noe tid, kommunikasjonen mellom han og motoren er fullendt.»

Motorens uendelighet

«Trollkvinnene kan snakke med Verdensånden. Se lyset over den venstre skulderen til vår annen del og skue inn i uendeligheten gjennom glansen og stillheten i et vokslys. Men vi forstår oss ikke på bilmotorer. På samme måte som bilmekanikerne trenger oss, trenger vi bilmekanikeren. De har sin bro til det usynlige i en bilmotor. Vår er i Månens tradisjon. Men det usynlige er det samme.»

Det er så sant om det er sagt. Og jeg skal motstå fristelsen i å kommentere det nitriste faktum at millioner trillioner mennesker føler seg åndelig fylt av dette vrøvlet.