Tigging: Ja eller nei til tigging handler ikke om hvorvidt vi tror det løser strukturelle fattigdomsproblemer eller ei, skriver Anna Kvam. Foto: Privat.
Tigging: Ja eller nei til tigging handler ikke om hvorvidt vi tror det løser strukturelle fattigdomsproblemer eller ei, skriver Anna Kvam. Foto: Privat.Vis mer

Andre ser mennesker. Aina Stenersen ser bare en kopp i fleisen

Det er rett og slett utrolig irriterende at Oslo Frp bruker tiggerne til å mobilisere grasrota ei uke før valget.

Meninger

Aina Stenersen har rett i én ting. At det er mange tiggere i Oslo. Utover dette er hennes innlegg bygget på påstander hun ikke greier å belegge, urettferdige beskyldninger og mangel på empati.

Stenersen påstår at tigging i Oslo fører med seg masse kriminalitet. Tør jeg minne Stenersen om Fafo-rapporten som senest i juni avviste at kriminelle bakmenn organiserte rumenske tiggere? Rapporten konkluderer for det første med at tiggerne organiserer seg i små grupper, ofte familier, og at de reiser på eget initiativ. Pengene går blant annet til nedbetaling av gjeld.

Videre påstås det at flere barn tas ut av skolen for å tigge i Norge. Denne påstanden passerer uten at Stenersen henviser til noe som helst som påviser dette. Jeg minner Stenersen om at Uteseksjonen i fjor rapporterte at det er langt færre utenlandske barn som tigger i Oslo nå. Tilnærmet ingen. At Stenersen vil bruke EØS-midler til å hjelpe rumenske barn ut av fattigdom kan en ikke annet enn å berømme. Det er imidlertid uklart for meg på hvilken måte en slik politikk krever at vi forbyr tigging i Norge.

Enkelte områder i Oslo trekkes av Stenersen fram som «beviser» på hvor skadelig tigging er for byen vår. I Vaterlandsparken er det visstnok forsøpling, forslumming, menneskeavføring og kriminalitet av en sånn grad at barn holdes unna. Innbyggerne er frarøvet deler av byen, sier Stenersen. Noen av innbyggerne i byen er frarøvet et verdig liv, sier jeg.

For bristen i Stenersens eksempler fra Oslo er at hun sauser sammen en hel rekke sosiale problemer. Gatebildet i noen deler av sentrum kan ikke legges på tiggerne. Det er nemlig ikke slik at langing på høylys dag skyldes tigging. Ei heller ble Oslos narkomane synlige på gata først da rumenerne kom til Norge. At noen av disse menneskene bruker Akerselva som toalett kunne også vært unngått. For heller enn å skylde på tiggerne må situasjonen i Vaterlandsparken og Brugata tilskrives de som ikke vil gi byens mest neglisjerte innbyggere tilgang på toaletter. Som ikke vil la hjemløse sove ute. Politikere som ikke vil bygge røykerom eller gi de narkomane varmestuer i tilknytning til sprøyterommet i Storgata.

Det er sant som Stenersen sier at tigging sjelden bringer mennesker ut av dyp fattigdom. Sist jeg sjekka har heller aldri et tiggeforbud gjort den jobben. Ja eller nei til tigging handler ikke om hvorvidt vi tror det løser strukturelle fattigdomsproblemer eller ei. Det handler om hvorvidt vi vil betrakte noen av de fattigste i Europa som mennesker som fortjener respekt og medmenneskelighet eller «en kopp i fleisen».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.