Andre verdenskrig herjer på bokmarkedet

Også i år er bokhøsten full av de forskjelligste versjoner av den andre verdenskrig.

OM KRIGSSEILER: Jon Michelet er en av de mange som i høst utgir bok med tema fra andre verdenskrig.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OM KRIGSSEILER: Jon Michelet er en av de mange som i høst utgir bok med tema fra andre verdenskrig. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

||| Den andre verdenskrig fortsetter med uforminsket styrke. Vi snakker om bokfronten, der utgivelsene med tema fra krigen aldri ser ut til å ta slutt.

Bøkene rammer redaksjonen som mitraljøsesalver, både fra store og små forlag.

Tidligere i høst har Tore Pryser utgitt «Svik og gråsoner», historien om fem norske spioners skjebne under og etter krigen. Hitlers tyske håndlangere blir analysert i «Wehrmacht. Historien om Hitlers hær», av Guido Knopp. Jon Michelet skriver om en norsk sjømann i «En krigsseilers dagbok», mens Øystein Franck-Nielsen utgir «Fanget», om Alf Knudsen, som overlevde tre år i nazistenes fangeleirer. Marion Palmer har levert «Bare kirka sto igjen», om krigen i Finnmark, sett gjennom Kvalsund kommune.

Ei bok om Erwin Rommel, «Ørkenreven», av Benoît Lemay er på markedet. På motsatt side av fronten finner du Winston Churchill, som er gjenstand for en fersk biografi, «Churchill», av den britiske historikeren Paul Johnson.

Og mens vi er i England, hvorfor ikke nevne at Cato Guhnfeldt har levert bind tre av «Spitfire Saga», et rikt illustrert verk om norske jagerflygere i England og Skottland, på Orknøyene og Shetland under krigen - planlagt i seks bind. En slags flyvåpenets svar på Karl Ove Knausgårds «Min kamp».

Nicholson Baker redegjør for forutsetningene for andre verdenskrig i skrift og tale under tittelen «Menneskerøyk. Krigens fødsel, sivilisasjonens død». Oppgjør med unnfallenhet og nyttetenkning hos Hitlers allierte er tema for boka «Skyld» av svensken Henrik Arnstad.

Svenske historikere som Niklas Zetterling og Anders Johansson bidrar stadig til den litterære krigsindustrien, i høst henholdsvis med «Blitzkrieg», om en av Hitlers spesialiteter, og om svensker som gikk i norsk tjeneste, «De glömda agenterna», foreløpig bare på svensk.

Ken Follett utgir første bind av et stort romanverk, «Kjempenes fall», om det forrige århundret. Foreløpig når han første verdenskrig, men den andre er like om hjørnet. En av høstens store romaner er svensken Steve Sem-Sandbergs «De fattige i Lodz», en besettende beretning om moralske konflikter, med en dødsdømt, jødisk getto som kulisse.

Fortsatt er for øvrig også Kjartan Fløgstads store roman «Grense Jakobselv» ei bok som blir snakket om, seinest i boka «Tilværelsens utlendinger» av Herman Willis. Fløgstad antyder en av grunnene til at krigen fortsatt er et tema: « ... på denne tiden ble folk stilt overfor skarpere og mer brutale valg, politisk og moralsk enn hva min generasjon er blitt. Vi har ikke hatt mulighet til å ta så dramatisk feil som det man hadde den gangen.»

Apropos de bøkene vi anmelder på dagens boksider, der både soldater på østfronten og embetsmenn i Quislings regjering blir lagt under lupen. Dessuten boka om politiminister Jonas Lie, en de mest fryktede av alle landsforrædere. For tredje gang får han en biografi. Men blir det den siste?