HAR GÅTT BORT: NRK-veteran Andreas Lunnan sovnet stille inn natt til tirsdag. Bildet er tatt i 2005 forbindelse med den nye tv-serien «Gjensynet». Der viste han fram artige klipp fra NRK-arkivet. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
HAR GÅTT BORT: NRK-veteran Andreas Lunnan sovnet stille inn natt til tirsdag. Bildet er tatt i 2005 forbindelse med den nye tv-serien «Gjensynet». Der viste han fram artige klipp fra NRK-arkivet. Foto: Tom E. Østhuus / DagbladetVis mer

Andreas Lunnan er død

NRK-profilen døde natt til tirsdag, 71 år gammel.

(Dagbladet): Andreas Lunnan døde fredfullt i sitt hjem natt til tirsdag. Det opplyser familien til NRK.

- Ifølge familien døde han fredfullt, og det var hjertet som sa stopp, sier Bjørn Stuevold, regionredaktør i NRK Trøndelag, til Dagbladet.

Profilert Andreas Lunnan var fra Skogn og jobbet i NRK i en årrekke. Han var en profilert programleder på både tv og radio.

Han har blant annet vært en viktig profil på «Nitimen», men har også gjort seg kjent gjennom «5 på» og «Sommeråpent».

Lunnan var med på å etablere NRKs lokalkontor på Steinkjer i 1975 og var distriktsredaktør i Nord-Trøndelag i flere år.

Kolleger er informert Stuevold forteller at det planlegges hvordan de skal minnes Lunnan.

- Nå har vi nok med å ta dette inn over oss. Nå har vi en markering i Steinkjer, hvor han jobbe ti mange år, og på Tyholt i Trondheim. Vi har fortalt alle de ansatte om dødsfallet og vi er i ferd med å planlegge en minnestund for ham i morgen, sier han.

Flagg på halv stang - Hvordan minnes dere ham?

- Når markante medarbeidere forlater oss, bruker vi å markere det med flagg på halv stang, sette opp stearinlys og et bilde. I morgen skal de ansatte også samles i stillet og det skal holdes en liten minnetale, sier Stuevold.

Regiondirektøren beskriver Lunnan som «en mann av folket».

- Han var en folkekjær programleder med et hjerte som banket for mye og mangt, sier Stuevold.

- Kjernekar og god venn Yngvil Kiran og Andreas Lunnan jobbet sammen i kunnskapsprogrammet «5 på» på NRK fra 1989 til 1992. Hun har gode minner fra samarbeidet med sin gode kollega og venn.

- Han var en kjernekar og en god venn. Han var utrolig fin å jobbe med, og var omtenksom og hadde gode ideer. Vi snakket ofte om at vi ville jobbe sammen igjen, sier Kiran til Dagbladet, og legger til:

- Han var en type menneske som fikk kontakt med alle. Det var derfor han var en så fantastisk programleder. Han hadde alltid en god replikk på lager, sier Kiran, som nå er leder for Radioteatret på NRK.

Fikk priser Andreas Lunnan har vært åpen om sine hjerteproblemer etter hjerteinfarktet i 1979. Han engasjerte seg i opplysningsarbeid rundt hjerte- og karsykdommer og har gitt ut bøkene «Med hjerte i fatle» og «Hjertebanken».

I tillegg til sitt bidrag til NRK var Andreas Lunnan også musiker og forfatter.

I 1983 ble han tildelt Kringkastingsprisen sammen med Gustav Moberg, og fikk i 2008 Levanger kommunes kulturpris.

KOLLEGER: Yngvil Kiran og Andreas Lunnan.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
KOLLEGER: Yngvil Kiran og Andreas Lunnan. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer