Andreas Wiese blir ny leder for Litteraturhuset

- Et tilbud du bare får én gang i livet.

Oslo 20140402 :    Andreas Wiese, Dagbladet. Byline portrett .  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Oslo 20140402 : Andreas Wiese, Dagbladet. Byline portrett . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet:) Dagbladets kommentator og anmelder Andreas Wiese (56) blir ny daglig leder for Litteraturhuset.

- Dette må være den morsomste, mest spennende og utfordrende jobben i norsk kulturliv. I alle fall den mest spennende jeg kunne bli tilbudt, sier Wiese.

- Det er et sånt tilbud du bare får én gang i livet. Da går det ikke an å gjøre annet enn å takke ja og smile fett, legger han til.

21 år i Dagbladet
Wiese har studert økonomi og litteratur ved Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen, og er i tillegg utdannet teaterregissør ved Statens Teaterhøgskole.

Han har vært journalist i Dagbladet i 21 år, og har jobbet for avisas kultur- og lederavdeling. De siste åra har han vært kommentator, og teater- og litteraturanmelder.

- Jeg knytter meg sterkt til de få arbeidsplassene jeg har hatt. Det blir sårt og vanskelig å slutte i Dagbladet. Det er en fantastisk arbeidsplass, med fantastiske kolleger. Jeg kommer til å savne hver og en av dem, sier han. 

Et hus for alle
- Hvilke planer har du for Litteraturhuset?

- Det som er helt utrolig med Litteraturhuset, er at de bare på åtte år har klart å etablere seg som en institusjon med et så godt omdømme, der så mange viktige møter finner sted. Utfordringen blir å ta vare på de kvalitetene som er der i dag, og samtidig finne på nye ting som kan utfordre offentligheten. Litteraturhuset skal være et hus for alle som er opptatt av litteratur og samfunnet. Det skal ikke være mulig å bla i katalogen uten å finne et arrangement du har lyst til å dra på, sier Wiese.

Det er ikke klart når han vil begynne i sin nye jobb. Offisielt har han tre måneders oppsigelsestid fra Dagbladet. Han overtar jobben ved Litteraturhuset etter Aslak Sira Myhre, som tidligere i år ble ansatt som ny Nasjonalbibliotekar.

- Vi er svært glade for å kunne knytte til oss Andreas Wiese som daglig leder. Wiese har bred kompetanse fra kulturfeltet, han kjenner huset godt og vi har stor tro på at han vil kunne utvikle huset videre som institusjon de neste årene. I tillegg har han både økonomifaglig bakgrunn og ledererfaring, sier Litteraturhusets styreleder Anne Carine Tanum i en pressemelding.