Andrej Nebb

Norsk rocks store eksentriker ble født ved Tatra-fjellet ved Zakopane i det sørlige Polen. 16 år gamle Nebb flyktet til Norge tidlig på søttitallet. I 1979 dannet han gruppen DePress, og ga ut det spellemannsvinnende albumet «Block To Block» (1981), et album som i dag står igjen som en av tidenes aller beste norske rockeplater. Samme år turnerte DePress i Polen sammen med de andre ledende norske new wave-bandene The Aller Værste og Kjøtt. Opptak av denne turneen finnes på Depress sitt ymse-album «On The Other Side» (1983), blant annet et legendarisk opptak av «Kiss Me Russia» fra en konsert på Leninverftet i Gdansk.

I 1982 «Product», med den samme angstfylte blandingen av stemningsfull nyveiv, angstfylte bassganger og lyden av landet bak Jernteppet. Både «Block..» og «Product» ble produsert av engelske John Leckie som senere har produsert band som Radiohead, Verve, Kula Shaker, Stone Roses og Simple Minds.

Men allerede før Depress ble oppløst (for første gang) var Nebb på vei mot enda smalere stier med gruppa «Holy Toy» (opprinnelig navn var «Mechanical Grave»), som debuterte med albumet «Warszawa» samme år (1982). De vakte en viss oppmerksomhet internasjonalt, men var nok noe for spesielt for det norske publikum. Ingen skal beskylde bandet for mangel på eksperimentlyst, noe blant annet det utstakte bruken av blikkenslagerperkusjon og utgivelsen av en singel på smergelskive beviser, men de greide aldri å lage noe like helstøpt som DePress.

I 1991 kom Depress sammen igjen for å produsere det relativt uinteressante albumet «The Ballshow Trio», som ble fulgt opp av det noe mer vellykede «Vodka Party» (1994). Han har og gitt ut to soloplater, og fikk mye ros for «Natural» (1999), der han satte musikk til lyrikeren Tor Jonssons diktning. Albumet kan til en viss grad regnes som en videreføring av solo-EP'en «Fjøse» (1986). Albumet «Kvite fuglar» (2000) var i sin helhet viet Jonsson.

Dette er ikke første gang Nebb har gravd halvt glemte, men særegne norske kunstnere. A-siden på EP-en «Lars Hertervig», som handler om den meget spesielle, men uttrykksfulle billedkunsneren fra Nord-Rogaland, står som en av storverkene innenfor norsk nyveiv (B-sidens «Fiskepudding» er en noe mer forglemmelig låt).

Nebb er også aktiv i kunstnergruppa X, og driver med med film, malerier, installasjoner og utstillinger.