Andsnes: - Oslo Konserthus er et mislykket prosjekt

Mesterpianisten Leif Ove Andsnes (29) er ingen mann av store ord. Nå tar han bladet fra munnen i sin støtte til Mariss Jansons: - Oslo Konserthus er et mislykket prosjekt, fastslår Andsnes.

Tirsdag kommer Leif Ove Andsnes til Oslo for å spille med Det Norske Kammerorkester. Da entrer han podiet i Universitetets aula. Om Oslo Konserthus har vår internasjonale klaverstjerne lite godt å si:

- Som konsertlokale er Oslo Konserthus mislykket, gjentar han overfor Dagbladet.

- Det finnes riktignok verre lokaler rundt om i verden. Men jeg må innrømme at jeg sjelden har en god lydmessig følelse når jeg har avsluttet en konsert i konserthuset. Det er tidvis problemer med å høre flere av de andre musikerne i orkestret. Det er selvsagt ikke bra nok , slår Leif Ove Andsnes fast.

Hemmelig kandidat

Men han utelukker ikke at en omfattende ombygging kan redde hovedstadens musikalske storstue.

- Som sagt, det finnes saler i verden som har vært rimelig mislykkede. Men det går an å gjøre noe med det. Jeg spilte i Kennedy-senteret i Washington DC forleden. Tidligere var lyden der dårlig, nå er den plutselig bra. De hadde tydeligvis gjort store ting med akustikken.

Men Oslo Filharmoniske Orkester trenger ikke bare bedre akustikk. De vil snart trenge en ny sjefdirigent. Andsnes vil nødig lansere sine egne ønskekandidater nå.

- Det vil være dumt av meg å si noe konkret om hvem det bør bli nå.

Nå har de ikke råd til å velge feil
Nå har de ikke råd til å velge feil Vis mer

Dårlig timing

- Det kommer an på om orkesteret ønsker å knytte til seg en internasjonalt kjent dirigent, eller om de vil gjøre som da de ansatte med Jansons: Velge en ung og ukjent dirigent som blir kjent gjennom jobben i Oslo.

- NRKs kultursjef Synne Skouen beskylder Mariss Jansons for å ha hemmet orkestrets utvikling på repertoarsiden. Støtter du kritikken?

- Det kan godt settes spørsmålstegn ved repertoarpolitikken ved Oslo-Filharmonien. Den har vært konservativ, det har jeg også tidligere sagt. Men Synne Skouen har valgt et fullstendig feil tidspunkt for kritikken. Nå er det tid for å vise Mariss Jansons evig takknemlighet for hva han har gjort for orkestret. Han har vært en gallionsfigur både nasjonalt og internasjonalt, understreker Andsnes.

  • I dag starter Andsnes sin norske miniturné: Sammen med Det Norske Kammerorkester skal han de neste dagene spille i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim

.