Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Andsnes dropper Grammy-utdeling

Superpianist Leif Ove Andsnes har bestemt seg for å bli hjemme for å slappe av og forberede seg til nye konserter når Grammy-prisene deles ut i New York 25. februar. Til tross for at han er nominert i klassisk kategori for sin Schumann-plate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, jeg reiser ikke til New York. Det blir for slitsomt. Jeg har flere USA-turer på reiseplanen i år, for å holde konserter. Faktisk har jeg allerede vært i USA i år.

- Men du har lagt inn en liten pause i tida rundt prisutdelingen?

- Ja, den uka Grammy-prisen deles ut har jeg min eneste friuke på mange måneder. Den må jeg passe på, sier Andsnes til Dagbladet. Men han presiserer at han synes det er kjekt og ærerikt å bli nominert.

Prioritere

- Men hvis du skulle gå til topps, kommer du til å angre på at du ikke reiste, eller vil du føle det var riktig å verne friuka?

- Det høres kanskje arrogant ut, men for meg er det aller viktigste å prioritere konsertvirksomheten. Selvfølgelig ville det vært fantastisk hyggelig å få en Grammy, men jeg må prioritere jobb, forklarer pianisten.

Denne uka ga han ut en CD med folkemusikkinspirerte verker av Edvard Grieg, Geirr Tveitt, Harald Sæverud, Fartein Valen og David Monrad Johansen.

Hardingtittel

- Jeg har lenge hatt lyst til å vise tverrsnittet i norsk klavermusikk fra begynnelsen av århundret. Nærmest generasjonen etter Grieg. Etter hvert måtte jeg ta med Grieg også, fordi de andre på en eller annen måte tar utgangspunkt i hans musikk, forklarer Andsnes.

- Og tittelen er det skikkelig «schwung og dreis» over?

- Ja, fire av de fem komponistene er jo vestlendinger, som jeg, og da tenkte jeg det gikk an å dra til med en skikkelig hardingtittel. «Dan långje långje vettranåttæ». De som ikke skjønner den får heller kjøpe den internasjonale versjonen: «The long, long winter night», spøker Andsnes.

Han slo til med en «halvaften» på klaver for de spesielt innbudte til platelanseringa. Det ble en slags debut...

- Min debut som restaurantpianist!

BLIR HJEMME:</B> Når Grammy-prisene deles ut i New York, er ikke pianisten Leif Ove Andsnes i salen. Han vil i stedet bruket tida til å forberede seg til nye konserter - selv om han kan vinne pris.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!