Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Andsnes Grammy-nominert

Klavervidunderet Leif Ove Andsnes (28) er en norsk sensasjon som nominert til den prestisjefylte Grammy-prisen. - Skikkelig gøy, sier han overrasket når Dagbladet overbringer den glade nyheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andsnes hadde i går en sjelden fridag mellom alle konsertene sine. Den tilbrakte han i Frankfurt hos kameraten og fiolinisten Christian Tetzlaff. I dag holder de konsert sammen i Paris.

- Det er klart at dette er stas. Kjempehyggelig å bli nominert. Jeg snakket med en som var der i fjor, og han fortalte om et skikkelig pompøst og glitrende amerikansk show. Kunne jo ha vært gøy å være med på det!

Intime betroelser

Leif Ove Andsnes er Norges kanskje mest underkjente musikk-kjendis. Klassisk musikk har ikke den samme brede appellen som pop og rock, men en nominasjon til Grammy-prisen kan kanskje føre til at flere nordmenn får øynene opp for hvilken stjerne Andsnes er.

- Det går ikke an å sammelikne klassisk med rock. Noen musikkformer er i sin natur mye mer kommersielle enn andre. Klassisk musikk er intime betroelser mellom en komponist og en utøver, som tilhøreren også må anstrenge seg for å ta del i, mener Leif Ove.
Han har tidligere vunnet flere priser, blant annet Grieg-prisen og Gilmore-prisen. Sistnevnte fikk han i høst, og den var på over to millioner kroner.

Bra reklame

Andsnes har et fullpakket program fram til høsten år 2000. Da tar han seg et sabbatshalvår. Med Bach.

- Jeg aner ikke om jeg kan være til stede i New York under prisutdelingen 25. februar. Jeg har hodet fullt av programmet for de nærmeste dagene. Men det hadde jo vært gøy, da.

Andsnes er nominert for sin Schumann-plate, som har høstet strålende kritikker verden over.
- Jeg er fornøyd med den. Uansett holder jeg det for meg selv hva jeg er misfornøyd med. Men Schumann-plata er bra, den.

I mars neste år skal Leif Ove spille i Carnegie Hall i New York. Da står blant annet Schumann på programmet.

- Hvis jeg får Grammy-prisen blir jo det bra reklame for konserten neste år!

Jordnær

Grammy-nominasjonene ble offentliggjort i går, og Leif Ove Andsnes er nominert i gruppen for Beste instrumentelle solo-framføring.

- Hvem er de andre nominerte, da? spør han ivrig.
- Starker, Aimard, Peraiha og Volodos.

- Hm. Det går jo ikke an å sammelikne oss. Volodos gjør jo pianotranskripsjoner, og de andre spiller barokk, mens Schumann som jeg spiller er romantisk. Så det blir smak og behag som avgjør.

Verdensstjernen fra Karmøy tar nominasjonen med stor ro. - Kjekt, sier han igjen. - Men nå må jeg øve.

GJØR SUKSESS:</B> -Spennende at jeg er nominert. Det hadde vært gøy å være til stede under utdelingen, sier Leif Ove Andsnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!