Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Andsnes i særklasse

Ny stor Schubert-utgivelse med Andsnes og Bostridge.

CD: I går fylte Leif Ove Andsnes 33 år. Det feiret han med å utgi cd, Schubert, selvfølgelig, som nok et ledd i å presentere ham heldekkende på cd.

Det er begivenhet nok, når det spilles slik Andsnes gjør her, som pianist av sjelden modenhet. Sonaten er op. 53, den sjuende i rekka av Schuberts ordinære, altså Schubert på god vei fra ungdommelig og talentfull til reflektert komponist.

Slik strutter den av oppfinnsomhet og vågemot, av en Schubert som liksom fortsatt står og dirrer på startstreken til noe stort.

Men skinnet bedrar. Når Andsnes tar fatt i musikken, er det i lys av hva Schubert ble, i en fortolkning der alt tas for pålydende samtidig som dybden i det underliggende hentes fram i hvert øyeblikk.

Slik klinger Schubert årvåkent og til stede, samtidig som klangen farges av et uomgjengelig vemod, som gjør den smertelig vakker. Å balansere disse to dimensjonene i én og samme fortolkning er sjelden kost, og bærer bud om hvilket format Andsnes nå fyller som fortolker i særklasse.

Og han fordyper bildet i samspillet med Bostridge, i et knippe relativt ukjente lieder. Bostridge synger, vakkert, men også han i nærkontakt med den dype uroen i Schuberts univers. Og Andsnes følger opp, der han vever den tette klaversatsen sammen uten å overse en eneste nyanse, tett, presist og med et umåtelig nærvær i hver tone.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media