Ane + Anders = Amanda

Anders Baasmo Christiansen (28) og Ane Dahl Torp (29) er Norges nye filmyndlinger. I går stakk de av med hver sin Amanda som årets beste skuespillere.

HAUGESUND (Dagbladet): Torsdag ankom Ane Dahl Torp filmfestivalbyen Haugensund med privatfly for å motta Folkets Filmpris, stemt fram av VG-leserne. I går var den ny virak rundt den nybakte filmstjerna, da danket hun ut Grete Nordrå og Anita Suikkari og fikk prisen som årets kvinnelige skuespiller for innsatsen i NRK-serien "Svarte penger - hvite løgner", og fikk overrakt prisen av Aksel Hennie og Nicolai Cleve Broch. Den serien vant for øvrig også Amanda for årets dramatiske fjernsynsproduksjon.

Anders Baasmo Christiansen seiret i kategorien for beste mannlige skuespiller for rollen som den angstherjede Stig Inge i "Buddy". Han var nominert sammen med Thorbjørn Harr og Trond Espen Seim. "Buddy" fikk også den gjeve prisen for årets kinofilm.

Amanda-jubileum

Ane Dahl Torp sjarmerte kinogjengerne med rollen i Aleksander Eiks "Kvinnen i mitt liv", og har også en rolle som vimsete tante i Torun Lians "Ikke naken". Og i 2002 spilte hun sammen med blant andre Anders Baasmo Christiansen, Aksel Hennie og Jan Gunnar Røise i Stefan Faldbakkens kortfilm "Anolit".

Og Anders Baasmo Christiansen er kinoaktuell i disse dager som den norske stemmen til Pusurs matfar Jon.

Etter endt utdannelse jobbet Baasmo Christiansen ved Trøndelag Teater, og Dahl Torp ved Teatret Vårt i Molde. Siden har begge to vært tilknyttet Det Norske Teatret, hvor Ane fortsatt jobber.

Amanda feirer sitt 20-årsjubileum i år, og Jon Almaas var programleder for fjerde gang - iført den samme smokingen som de tre foregående årene.

Alene med Caprino

- Amanda-showet er en fin oppladning til "Nytt på Nytt" som er tilbake fredag. Men det har ikke blitt mye festivalfesting på meg her i Haugesund, jeg har måttet stille frisk og uthvilt på prøvene hver morgen. Jeg hørte rykter om at det hadde vært nachspiel på naborommet her ei natt, men det kan ikke ha vært rare greiene, for jeg sov min søteste søvn, sier Almaas, som debuterte med stepping og sang til tonene av "Raindrops keep falling on my head" under gårsdagens show.

-Det var for å sjarmere Amanda-komiteen, i tilfelle de har vurdert å skaffe seg en annen programleder. Jeg er slett ikke sikker på om jeg er tilbake for femte gang neste år, sier Almaas. Han har sørget for å se de nominerte filmene i forkant av utdelingen, om enn ikke på kino.

-Film er selvsagt best på kino, men som småbarnsfar og familiemann blir det ofte enklest å ty til video. Jeg glemmer utrolig fort filmer jeg har sett, men jeg husker én ganske spesiell opplevelse, Jeg gikk for å se en nyoppusset versjon av Charlie Chaplins "Småen", og trodde det ville være mange filmentusiaster i salen. Men den eneste andre som satt der var Ivo Caprino som satt rett bak meg. Jeg passet på å gi ham et anerkjennende nikk på vei ut, minnes Almaas.

Amanda-Vinnerne 2004:

Årets kortfilm:
"En søndag i Schweigaardsgate"
Regi: Charlotte Blom

Årets dokumentarfilm:
"Home of the Brave - Land of the Free"
Regi: John Sullivan og Gard Andreassen

Årets dramatiske fjernsynsproduksjon:
"Svarte penger - hvite løgner"
Regi: Jarl Emsell Larsen

Årets filmmanuskript:
"Fia og klovnene"
Manus/regi: Elsa Kvamme

Årets utenlandske kinofilm:
"Ringenes Herre - Atter en konge"
Regi: Peter Jackson

Canal+ Nordisk debutant-Amanda:
"Hip Hip Hora!"
Regi Teresa Fabik

Årets barne- og ungdomsfilm:
"Bare Bea"
Regi: Petter Næss

Årets mannlige skuespiller:
Anders Baasmo Christiansen for "Buddy"

Årets kvinnelige skuespiller:
Ane Dahl Torp for "Svarte penger - hvite løgner"

Årets norske kinofilm:
"Buddy"
Regi: Morten Tyldum

Gullklapperen:
Morten Skallerud

Amandakomiteens ærespris:
Espen Skjønberg

PRISET: Ane Dahl Torp og Anders Baasmo Christiansen stakk av med de gjeveste prisene i årets Amanda-show.