FINALEFILM: Katastrofefilmen «Bølgen», med blant andre Ane Dahl Torp i en av hovedrollene, er en av fem filmer som kniver om Folkets Amanda. Foto: Filmweb 
FINALEFILM: Katastrofefilmen «Bølgen», med blant andre Ane Dahl Torp i en av hovedrollene, er en av fem filmer som kniver om Folkets Amanda. Foto: Filmweb Vis mer

Ane Dahl Torp: - Jeg blir elsket i Tyskland

Skuespilleren kan stikke av med to av årets viktigste bransjepriser - både beste teaterforestilling og beste film.

(Dagbladet): - «Bølgen» er en film som henvender seg til de brede massene og vil bli elsket av mange mennesker. Det er ikke mange filmer som forsøker å bli elsket av mange, og klarer det, sier Ane Dahl Torp (41) til Dagbladet.

Den profilerte skuespilleren har for tida fullt opp med prøver til stykket «Fridomens vegar» på Det Norske Teatret, og benytter noen minutter mellom slagene til å oppfordre folk til å stemme på «Bølgen» til Folkets Amanda.

Kinosuksess

Norges første katastrofefilm, «Bølgen», ble en publikumssuksess og den mest sette filmen på norske kinoer i 2015.

Filmen, som er regissert av Roar Uthaug, vant fire kanonpriser under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. Nå gjenstår det å se om publikumsfavoritten også gjør det gjevt under Amandaprisen som deles ut i Haugesund 26. august.

«Bølgen», med blant andre skuespillerne Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner og Jonas Hoff Oftebro, er nominert til hele seks Amandapriser, blant dem den gjeve «Beste norske kinofilm».

Nominert til Folkets Amanda

Filmen er også én av fem finalister til folkeprisen Folkets Amanda som kåres av Dagbladets lesere. Og du kan fortsatt stemme på din favorittfilm nederst i saken.

- Det er utrolig stas å være nominert til Folkets Amanda. Jeg fikk den for noen år siden, og det er den hyggeligste filmprisen man kan få, sier Ane Dahl Torp.

Ane Dahl Torp og ektemannen Sjur Miljeteig var begge med på stykket «Solaris korrigert» på Det Norske Teatret som ble den store vinneren da teaterprisene skulle deles ut under Heddaprisen tidligere i år. Nå kan Torp være i den heldige situasjonen at hun stikker av med to av de mest høythengende prisene for både scene og film.

FØRSTE KATASTROFEFILM: Norges første katastrofefilm, «Bølgen», ble en publikumssuksess og den mest sette filmen på norske kinoer i 2015. Foto: Filmweb
FØRSTE KATASTROFEFILM: Norges første katastrofefilm, «Bølgen», ble en publikumssuksess og den mest sette filmen på norske kinoer i 2015. Foto: Filmweb Vis mer

- Det hadde vært veldig gøy å være med i både årets beste forestilling og årets beste film! «Solaris korrigert» henvender seg til et langt smalere sjikt enn «Bølgen», den er på den mer smale siden av spekteret med science fiction prosadikt på et språk ingen skjønner, mens «Bølgen» vil favne bredt, sier hun.

Du kan fortsatt stemme

Folkets Amanda er den eneste Amandaprisen som ikke deles ut av en fagjury.

Gjennom hele sommeren har folk stemt på de 26 norske filmene som ble sluppet fra august i fjor til juni i år.

Tre spillefilmer og to dokumentarer står igjen i kampen om å vinne en egen folkepris under Amandaprisutdelingen som skal sendes på TV 2, og ledes av skuespiller Jakob Oftebro.

Dagbladets lesere kan fortsatt stemme på sin favoritt av de fem finalistene (i boksen under).

Økonomisk suksess

«Bølgen» er allerede solgt til hele 135 land, og suksessen sikret produksjonsselskapet en omsetning på nær 150 millioner kroner i fjor.

Ane Dahl Torp tror det er hardt arbeid som nå har gjort prosjektet til en publikumssuksess.

- Det var tydelig helt fra starten av at produksjonsselskapet hadde store ambisjoner for dette prosjektet. Og nå har de fått uttelling for alt! Det er veldig moro, det er ikke alltid at en film slår an selv om man legger ned masse arbeid i den, sier hun.

I høst skal skuespilleren være å se i Tore Vagn Lids «Fridomens vegar» på Det Norske Teatret og starte innspillingen av TV 2-serien «Okkupert 2». Tv-serien fikk labre kritikker i Norge, men har etter hvert blitt populær i utlandet.

- Vi har fått mange gode tilbakemeldinger internasjonalt, og det er kjempegøy. Jeg har møtt flere tyskere som kommer bort til meg og sier: Vi elsker deg i Tyskland, vi klarer nesten ikke å vente på den nye sesongen, sier Torp.

Det er også kjent at hun skal være med i den nye serien til manusforfatter og regissør Charlotte Sieling, som har regissert «Krøniken», «Borgen», «Broen» og deler av den amerikanske serien «Homeland».

Men Torp som blant annet er mor til en gutt og ei jente på henholdsvis fire og seks år, har ingen andre planer eller drømmer om en større utenlandskarriere.

- Nei, jeg drømmer ikke om Hollywood.