Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ane Dahl Torp i Lars Von Triers «Antichrist»

Sjokkfilmen blir teaterstykke

 ANTICHRIST:  En scene fra Lars Von Triers kontroversielle film fra 2009, «Antichrist». Filmen skal nå overføres til teaterscenen med Ane Dahl Torp i hovedrollen. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS
ANTICHRIST: En scene fra Lars Von Triers kontroversielle film fra 2009, «Antichrist». Filmen skal nå overføres til teaterscenen med Ane Dahl Torp i hovedrollen. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS Vis mer

(Dagbladet): Lars Von Triers kontroversielle film ble møtt med rasende kritikk og motstand da den i 2009 ble presentert i Cannes.

VG skriver i dag at nå skal filmen til teaterscenen, med Ane Dahl Torp i hovedrollen.

Rom for assosiasjoner - Herregud, går det an å spille dette, var det første jeg tenkte, sier Ane Dahl Torp til VG i dag.

Etter kun å ha lest en dansk teaterversjon før hun så filmen var Torp skeptisk til selve grunnlaget i historien.

- En fortelling om foreldre som mister et barn, det verste som kan finne sted på denne jord. Selve historien er helt jævlig. Men noe ved måten Von Trier forteller historien på, gjør at den gir rom for så mange assosiasjoner, fortsetter Torp.

Peer Perez Øian har regien av stykket, og til å spille de to hovedrollene har Øian fått med Ane Dahl Torp i rollen som Hun, og Sigurd Myhre som Han. I Von Triers originalfilm spilles rollene av Charlotte Gainsbourg, som fikk prisen som beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen, og Willem Dafoe.

Kontroversiell og sjokkerende Med filmens sjokkerende fokus på sex, eksplisitte volds- og torturscener har den fått rasende motstand fra mange hold.

At Gainsbourg et hull i sin manns legg og fester en slipestein i den, og Dafoe får en knusende vedkubbe i skrittet er noen av scenene publikum blir presentert for i Von Triers film.

Da Dagbladet var tilstede under premieren på Cannes-festivalen i 2009 hadde ryktene gått om at Lars von Triers nyeste horrorfilm Antichrist inneholdt en del fryktelige scener.

 HOVEDROLLE:  Ane Dahl Torp har fått hovedrollen i Peer Perez Øiens oppsetning av Lars Von Triers sjokkfilm «Antichrist». Foto: Håkon Eikesdal
HOVEDROLLE: Ane Dahl Torp har fått hovedrollen i Peer Perez Øiens oppsetning av Lars Von Triers sjokkfilm «Antichrist». Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Likevel var det umulig å forberede seg på noe liknende. Blaserte kritikere, som trolig har sett det meste av filmvold, vendte seg bort i avsky, og mange forlot visningen midtveis, skrev Dagbladets journalister Joakim Thorkildsen og Gjermund Jappee.

Ta i mot provoserende kunst Dagbladets amelder, Eirik Alver, skrev at «Antichrist» er en film man ikke forholder seg likegyldig til, en film som vil vekke harme og avsky.

Det hadde vært, og ville fortsette å være heftig debatt rundt filmen og dens bruk av vold som virkemiddel.

- Filmen er ikke først og fremst sjokkerende, men provoserende. Og kunst som provoserer, skal en ta vel imot, skrev Alver.

Det kommende teaterstykket har premiere på Det Norske Teateret i januar.

 REGISSØR:  Regissør Peer Perez Øian har tatt på seg oppgaven å overføre den kontroversielle filmen til teaterscenen. Foto: Berit Roald / Scanpix
REGISSØR: Regissør Peer Perez Øian har tatt på seg oppgaven å overføre den kontroversielle filmen til teaterscenen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer