VINNENDE EKTEPAR: Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteig vant begge Heddapriser søndag kveld. Hun i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller» og han for «Beste audiovisuell design». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VINNENDE EKTEPAR: Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteig vant begge Heddapriser søndag kveld. Hun i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller» og han for «Beste audiovisuell design». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Ane Dahl Torp og ektemannen vant pris for samme forestilling

Torp vant for sine skuespillerprestasjoner, mens Sjur Miljeteig hedres for sitt audiovisuelle design.

(Dagbladet): Hvert år blir et knippe skuespillere, produsenter og andre dramaaktører hedret under utdelingen av Heddaprisen.

Den står Norsk teater- og orkesterforening for, og har som hensikt å gjøre stas på det foregående årets scenekunst.

I kveld gikk showet av stabelen på Nasjonalteateret for 19. gang, og en rekke heldige skuespillere og dramaaktører kan nå smykke seg med tittelen Heddapris-vinner.

Blant vinnerne finner vi Ane Dahl Torp og ektemannen Sjur Miljeteig, som vant pris for forskjellig arbeid i samme forestilling.

- Blir et glass Det er for sin innsats i stykket «Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid på Det Norske Teatret, regissert av Peer Perez Øian, at Dahl Torp og Miljeteig nå hedres.

Dahl Torp vant for sin rolle som beste kvinnelige skuespiller, mens Miljeteig sikret seg prisen for å ha laget årets beste audiovisuelle design. Stykket ble for øvrig også kåret til årets forestilling under Heddaprisen søndag kveld.

- Det er kjempestas. Man har jo gode odds når det bare er tre nominerte, men kan ikke si at jeg hadde forventet det, sier Dal Torp til Dagbladet.

I juryens begrunnelse av Dahl Torp heter det blant annet at «rollen hun nå får prisen for, har hun i stor grad selv vært med på å forme. I den utmerker hun seg gjennom en språklig bevisst, musikalsk framføring. Hun balanserer det allmenne og det særpregede, det tidløse og det futuristiske».

Juryen består av sju teater- og dramaeksperter, som alle har vært med på å bestemme hvem som får prisen.

Dahl Torp er ikke i tvil om at de nå skal feire.

- Det blir nok ett glass nå, ja. Det som er mest gøy er at jeg, Sjur og forestillingen vant. Vi tok hjem tre av tre priser, sier hun

- Fantastisk Miljeteigs designferdigheter har juryen valgt å hedre fordi de mener hans audiovisuelle arbeid forener det auditive og det visuelle. Det i samme forestilling som kona vant pris for.

«Årets vinner får prisen for et lydbilde som klarer å forene disse to, nettopp ved å skape visualitet gjennom det auditive. Hans futuristisk lydbilde skaper både konkrete og abstrakte rom på scenen, som skuespilleren kan interagere og spille med», heter det i juryens begrunnelse.

- Det er fantastisk å vinne. At juryen har bestemt seg for å gi oss en klapp på skulderen er givende, sier Miljeteig til Dagbladet.

Dahl Torp og Miljeteig gifta seg i 2007 og har de to barna Liv og Sigurd sammen. Dagbladet møtte paret i forkant av premieren på forestillingen de nå kan skilte med priser for.

- Måten vi lever og arbeider på er godt for samlivet mellom oss. Vårt felles arbeid, det er et utrolig kult rom å dele, sa de da.

Mange vinnere Dahl Torp og Miljeteig var ikke de eneste som stakk av med gjeve Heddapriser søndag.

Her er den komplette lista av oppsetninger og bransjefolk som kan kalle seg vinnere av Heddaprisen 2016:

Beste kvinnelige skuespiller  
Ane Dahl Torp for rollen som Aig i «Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid, regi Peer Perez Øian — Det Norske Teatret.      

Beste mannlige skuespiller
Kåre Conradi for rollen som Richard III i «Richard III» av William Shakespeare, regi Kjersti Horn — Nationaltheatret.            

Beste kvinnelige medspiller
Mari Hauge Einbu for rollen som Louise i «Armod og edelt sinn» av August von Kotzebue, regi Sigrid T?Hooft — Trøndelag Teater.     

Beste mannlige medspiller     
Per Schaanning for rollen som Karl i «Fulle folk» av Ivan Vyrypajev, regi Sigrid Strøm Reibo — Det Norske Teatret.

Beste regi                
Tore Vagn Lid for «Vår ære/vår makt» av Nordahl Grieg, Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid — Den Nationale Scene.                    

Årets forestilling            
«Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid, regi Peer Perez Øian — Det Norske Teatret.        

Årets barne/ungdomsforestilling
«Den sommeren pappa ble homo» av Endre Lund Eriksen, regi Petter Næss — Hålogaland Teater.

Beste scenografi/kostymedesign
Olav Myrtvedt for scenografi og kostymer til «Vår ære/vår makt» av Nordahl Grieg, Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid, regi Tore Vagn Lid — Den Nationale Scene.    

Beste audiovisuell design
Sjur Miljeteig for musikk til «Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid, regi Peer Perez Øian — Det Norske Teatret.     
         
Beste scenetekst
Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid for tekstarbeid til Nordahl Griegs «Vår ære/vår makt», regi Tore Vagn Lid — Den Nationale Scene.    

Særlig kunstnerisk innsats
Beaivvás Sámi Nasunálateáhter for «Vidas Extremas» av Sigbjørn Skåden, Veronica Salinas, Rosa Chávez og Angel «Kame» Canas Ambrosio, regi Jon Tombre.