Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ane Dahl Torp om «Heimebane»: - Hadde aldri sett dette behandlet i fiksjonen før

NRKs «Heimebane» kastet seg inn i #metoo-debatten.

FOTBALLDRAMA: "Heimebane" handler om et lag og en kvinnelig trener som forsøker å bevise at de hører hjemme i Eliteserien. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ADVARSEL! Har du ikke sett episode fem og seks av «Heimebane»? Da kan det hende du bør klikke deg ut nå, og heller komme tilbake senere. Eventuelt kan du lese ukas recap her.

NRK-serien «Heimebane» trådte langt inn i #Metoo-debatten i søndagens episode. I forrige episode ble fotballtreneren Helena, spilt av Ane Dahl Torp, antastet av Ålesunds trener. I søndagens episode tas en rekke spørsmål opp.

Hovedrolleinnehaver Ane Dahl Torp forteller at da hun leste manuset for over et år siden, lenge før #metoo ble en verdensomspennende kampanje, syntes hun det var et slående interessant og friskt tema.

- Og det ble tatt opp på en måte som faktisk klarte å belyse gråsoner jeg ikke hadde sett behandlet i fiksjon, men bare kjente til fra levd liv. Det var et språk for noe jeg ikke hadde sett vellykket formulert. I løpet av det siste halvåret er det kommet ekstremt mange formuleringer og ytringer om dette i det virkelige liv og i pressen, sier Dahl Torp til Dagbladet.

Nytt språk

FOTBALLSERIE: Ane Dahl Torp og John Carew spiller i NRKs nye storsatsning «Heimebane», om fotballtreneren Helena Mikkelsen og fotballaget Varg. FOTO: NRK
FOTBALLSERIE: Ane Dahl Torp og John Carew spiller i NRKs nye storsatsning «Heimebane», om fotballtreneren Helena Mikkelsen og fotballaget Varg. FOTO: NRK Vis mer

I episoden vil hovedkarakteren Helena først ikke si hva som har skjedd og hvorfor hun dytter til Ålesunds trener, i frykt for å bli oppfattet som et offer. «Æ sit itj i badekaret og grin», meddeler hun.

Etter at fotballagets sportslige sjef tar saken videre, stilles det spørsmål om Helena kan ha funnet det på, og om Ålesund-treneren virkelig stakk hånda mellom bena hennes midt under kampen.

- Det går et skille på det som kan være direkte kriminelle handlinger, men så er det også den store skålen med det som kanskje har blitt hetende «uønsket seksuell oppmerksomhet». Med metoo opplever jeg at vi har fått et nytt språk, sier Dahl Torp.

Det tror hun er en berikelse for folk.

- Det er ikke et fint rom vi er frarøvet. I mange situasjoner vet nå alle at det var han som dreit seg ut, og ikke hun som mangler humor, sier hun.

- Ikke sett før

Dahl Torp legger til at selv om tematikken er blitt mye diskutert og satt på dagsorden, har hun fortsatt til gode å se det spilt ut i fiksjon. Selv har hun foreløpig ikke sett episode fem og seks av «Heimebane».

- For de som fortsatt ikke har skjønt greia, kan dette være klargjørende materiale. For de som har skjønt det, eller opplevd det, er det nok fint å se det behandlet i en TV-serie, sier hun.

Før #metoo

Selv om episoden var både skrevet og klippet lenge før #metoo-kampanjen oppstod, var det nettopp slike problemstillinger manusforfatter Johan Fasting ønsket å ta opp.

- Det er mange grunner til at vi ville skrive om dette, men noe av hovedpoenget var å ta tak i hvor vanskelig det kan være for kvinner å melde fra om den typen saker og hvorfor det ofte kan være lettere å ikke si noe, sier manusforfatter Johan Fasting.

Flørtet?

Før hendelsen, har Helena flørtet med Ålesunds trener for å påvirke ham under kampen, slik at kampen går i Vargs favør. Fasting synes likevel ikke det går an å si at hun fremprovoserte reaksjonen hans.

- Men det er bevisst fra vår side at det er en del av hendelsesforløpet. At hun har «flørtet» med ham i forkant er en veldig typisk måte for menn å avfeie sånne saker på, og det føltes relevant og interessant for oss å ha med, sier Fasting.

Han håper episoden vil få ringvirkninger og bevisstgjøre flere på seksuell trakassering.

- Vi er en bred familieserie som skal kunne nå ut til alt fra unge jenter til godt voksne menn, men episoden fremstiller på ingen måte noe fasitsvar på hvordan verken kvinner eller menn burde håndtere saker som dette, så dialogen i etterkant kan være ganske viktig hvis vi skal få noe ut av det. Jeg synes det er viktig, selv etter metoo-kampanjen, å fortsette samtalen, sier Fasting.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!