Ane Dahl Torp-serie har havnet midt i NRK-bråket

Strid mellom Norsk Filmforbund og NRK.

I NY SERIE: NRK-serien «På hjemmebane», med Ane Dahl Torp og John Carew i hovedrollene, kommet i kryssilden mellom Norsk Filmforbund og statskringkasteren. Mellom åtte og ti som er tilbudt jobb, nekter å skrive under av prinsipp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I NY SERIE: NRK-serien «På hjemmebane», med Ane Dahl Torp og John Carew i hovedrollene, kommet i kryssilden mellom Norsk Filmforbund og statskringkasteren. Mellom åtte og ti som er tilbudt jobb, nekter å skrive under av prinsipp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som følge av konflikten mellom Norsk Filmforbund og NRK, har den kommende dramaserien «På hjemmebane», med Ane Dahl Torp og John Carew i hovedrollene, havnet i kryssilden.

Ifølge Bjørn Alexander Brem, advokat for Norsk Filmforbund og Norske filmregissører, har mellom åtte og ti medlemmer som er tilbudt jobb i produksjonen nektet å signere kontraktene med NRK.

Som Dagbladet skrev torsdag, har flere fagforeninger innen filmbransjen bedt medlemmene sine om å ikke ta midlertidig jobb i NRK fra og med mandag. Grunnen er at de mener NRK gir for dårlige arbeidsvilkår, og ikke respekterer kravet om kollektive avtaler.

Oppfordringen kommer fra både Norsk filmforbund, Norske filmregissører, Norske Filmklippere, Foreningen Norske Filmfotografer og Norsk Filmlydforening.

De ber medlemmene om ikke å inngå noen arbeidsavtaler med NRK, før de har fått på plass en kollektiv rammeavtale.

Kan ikke signere

- Våre medlemmer står tappert imot, og vil ikke signere. Jeg vil skryte av medlemmene våre. Det er tøft å si nei til jobb i mange måneder for en prinsippsak. NRK vet at de ikke kan signere disse kontraktene, fordi de er i strid med forbundets vedtekter, inngåtte forvaltningskontrakter, og imot avtaler med tredjeparter sier Brem.

Han forklarer at NRK har gitt beskjed om at medarbeidere som skal jobbe med denne serien, må godta en-til-en-forhandlinger på de vilkår NRK tilbyr, på tross av at NRK og Filmforbundet er i kollektive forhandlinger.

Han legger til at alle andre aktører i bransjen har akseptert vilkårene som NRK ikke vil gå med på.

- Vi skal ikke kreve noe mer av NRK enn av andre aktører, vi tilbyr akkurat det samme. Det går ikke NRK med på. Hvorfor skal de ikke gi det samme som andre aktører? spør Brem.

Vil ha politikerne på banen

NRK og Norsk Filmforbund har forsøkt å komme til enighet i ni måneder. Nå synes Brem konflikten har gått så langt at Kulturdepartementet og politikerne må komme på banen.

- Når NRK først sier i høringssvar til Kulturdepartementet at de ikke trenger en styrket åndsverkslov, fordi de forhandler med sterke rettighetsforbund som oss, er det greit. Men så forhandler de bare en og en direkte med våre medlemmer, og presser hver enkelt. Våre medlemmer gråter, og står i fare for å miste jobben. Jeg vil stille spørsmål om politikerne kan sitte og se på dette, sier Brem, som sier at dette er fagforeningsknusing.

Han mener NRK nå misbruker sin stilling som en stor aktør.

- Vi boikotter ingen

«På hjemmebane» blir produsert av NRK sammen med produksjonsselskapet Motlys, og skal etter planen ha premiere i januar neste år. Ivar Køhn, dramasjef i NRK, sier til Dagbladet at han håper denne konflikten ikke vil få konsekvenser for produksjonen.

Han bekrefter at det er flere som ikke har signert kontrakter.

- De har fått tilbud om avtale i henhold til tariffer NRK er bundet til, så må de bestemme om de vil signere eller ikke. Hvis de ikke vil ta imot tilbudet, er det ingen som tvinger dem til å jobbe. Vi prøver å være rimelige, og ikke presse for mye, men vi kan ikke komme i situasjoner hvor folk har begynt å jobbe uten å ha signert. Vi må ha en avtale med folk før de jobber, sier Køhn.

Han sier de har interne ansatte i NRK som kan jobbe, men at de har lyst til å jobbe med dem de har tilbudt kontrakt til.

- Men hvis de ikke vil ta jobben, må vi forholde oss til det. Vi boikotter ingen, og medarbeiderne det er snakk om, er flinke folk. Dette skaper forstyrrelser, og for den enkelte som vil jobbe med produksjonen er det sikkert også en frustrasjon at filmforbundet nekter dem å inngå avtaler, sier Køhn.

- Vi driver ikke med fagforeningsknusing, legger han til.

- Må ha like avtaler med alle

Han forklarer at NRK ikke har noen tariffavtale med Norsk Filmforbund, og at de derfor tilbyr kontrakter i tråd med NRKs trafiffavtale. Han legger til at NRKs policy er at de avtaler vilkår med organisasjonene, men at arbeidsavtalen som innbefatter de enkeltes opphavsrettigheter gjøres en til en.

- Hvorfor vil dere ikke gå med på vilkårene som andre aktører i film- og TV-bransjen har sagt ja til?

- Vi er ikke et kommersielt selskap. Vi har stor egenproduksjon, og det er mange som jobber her. Vi må ha like vilkår for alle. Å ha en særavtale for en liten gruppe, kan være utfordrende, sier han.

Det svenske Teaterforbundet, som er Norsk Filmforbunds søsterorganisasjon, har også kommet med en støtteerklæring til filmforbundet, og mener NRK angriper dem. De skriver at de mener det er «bemerkelsesverdig at en statlig eid allmennkringkaster går i spissen for dette angrepet». De fortsetter med at opphavsretten respekteres både i Danmark og Sverige, og at den også må respekteres i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer