Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ane endelig inn i «Isslottet»

Som tolvåring ble hun vraket til en filmrolle i «Isslottet». Ikke rart Ane Dahl Torp (29) er storfornøyd med å spille i en ny oppsetting av Vesaas` mesterverk.

Skuespilleren har hovedrollen som elleve år gamle Siss i premieren på Teatret Vårt i Molde 26. november.

-  Jeg prøvde faktisk å komme på audition til filmen, men fikk et brev der de takket høflig nei. Det var litt leit, så du kan godt si at rollen jeg har fått nå er en fin revansje og et bra plaster på såret, sier Dahl Torp til Dagbladet.

Fikk angst

Interessen for Tarjei Vesaas ble ikke mindre selv om hun aldri kom til filmen som tolvåring. Noen år seinere skrev hun et særemne med tema ensomhet basert på fire av forfatterens verker.

-  Vesaas har alltid fenget meg, og det er veldig spennende å lage teater av «Isslottet», som mange har en relasjon til. Rollen som Siss er en stor utfordring, sier Torp, og vedgår at hun først nærmest fikk angst for oppgaven.

-  Jeg syntes først det virket som en håpløs oppgave å spille en elleveåring, men fikk etter hvert beroliget meg med at aldersaspektet ikke blir så vesentlig for helheten, sier hun.

Under huden

Den andre hovedrollen i stykket spilles av 24 år gamle Lena Kristin Ellingsen fra Teatret Vårt. Hun har stor respekt for rollen som Unn, og har i motsetning til Dahl Torp sitt første virkelige møte med Vesaas.

-  Det er en veldig spennende karakter, hun er kompleks og et stort mysterium. Det tar virkelig tid å komme inn under huden på henne, sier Ellingsen. Regissør Erik Ulfsby får ikke fullrost hovedrolleinnehaverne nok.

-  De er to meget dyktige skuespillere som jeg er strålende fornøyd med, og dessuten jobber de svært bra sammen, sier Ulfsby. Med seg på laget har han også fått Ingrid Lorentzen som koreograf.

-  Jeg bidrar til å gi skuespillerne et visuelt språk på scenen, dette er en historie som fortelles på flere plan. Jeg har ikke gjort dette før, så det er en spennende erfaring å ta med seg, sier Lorentzen.

Etter flere framføringer i Molde blir det deretter turné, før forestillingen kommer til Det Norske Teatret i Oslo 23. februar.

-  Da blir det nypremiere. Men nå gleder jeg meg veldig til å være tre måneder i Molde. Hadde noen gode år da jeg jobbet der sist, sier Ane Dahl Torp, som var tilknyttet Teatret Vårt de to første åra etter at hun var ferdig på Teaterhøgskolen i 1999. Teaterstykket er en samproduksjon mellom Det Norske Teatret og Teatret Vårt.

SPENTE: Ane Dahl Torp (til venstre) fra Det Norske Teatret og Lena Kristin Ellingsen (til høyre) i Teatret Vårt skal spille hovedrollene i Tarjei Vesaas' «Isslottet», som i november settes opp på Teatret Vårt i Molde. Koreograf Ingrid Loretzen i midten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media