Ane og drømmerollen

Hun har spilt romantisk heltinne, kona til Ibsen, Hedda Gabler og fortvilet spøkelse. Men da Ane Dahl Torp (28) fikk drømmerollen, var det som sliten alenemor.

I tv-serien «Svarte penger - hvite løgner», som starter på NRK1 torsdag, spiller hun Trude, som er nyskilt fra en kriminell narkoman når hun forelsker seg i en politimann.

- Jeg har aldri hatt så lyst på en rolle som jeg hadde på denne, sier Ane Dahl Torp.

Leste halve natta

Helt fra prøvespillinga hadde hun lyst på rollen. Likevel ble hun ivrigere etter hvert som hun ble bedre kjent med den.

- Da jeg fikk manuset, klarte jeg ikke å legge det fra meg. Jeg måtte vite hvordan det gikk. Jeg leste til langt utpå natta. Det var spennende. Handlingsmettet, sier hun.

- Veldig ofte, når jeg leser manus, er det min egen rolle jeg er opptatt av. Jeg tenker på hvordan jeg skal være, hva som skjer med min figur. Slik var det ikke med dette. Alt handlet om historien, forteller hun.

Eget liv

I «Kvinnen i mitt liv» spilte hun den på alle måter vellykkede legen Nina. I «Suzannah» var hun kvinnen som gjorde Henrik Ibsen vellykket. I «Svarte penger - hvite løgner» fins hun ikke vellykket.

- Det var så deilig! Ofte er det slik, på film, at den mannlige hovedrollen får alle problemene. Den kvinnelige går rundt og er kjæresten og forholder seg bare til ham. Har hun problemer, er de knyttet til kjæresteforholdet. Men Trude hadde et eget liv. Det var jeg som slet. Han sto og banket på døra og ville inn, sier Ane Dahl Torp.

Kvinneroller

Hun har fått mange store, gode roller etter at hun ble ferdigutdannet i 1999. Men hun er enig i at det finnes få gode kvinneroller, spesielt på film. I rollen som Trude fikk hun en. Ane Dahl Torp mener «Svarte penger» er full av gode roller.

- Ingen av dem vi møter i serien er bare snille eller bare slemme. Sånn sett likner den på livet. Ingenting er entydig, sier hun.

Selv om Trude er forskjellig fra henne selv, klarte hun å identifisere seg med henne.

- Trude har og gjør erfaringer jeg ikke har og som jeg er glad jeg ikke har. Det skjer store, dyptgripende ting med henne, og det er ikke alt hun opplever som vi får se på tv. Det er jo ikke hun som er hovedrollen, jeg mener, hun er den kvinnelige hovedrollen, men Trond Espen Seims rolle som Sverre er hovedrollen. Mye av det som skjer med Trude, skjer mellom hans møter med henne. Jeg måtte ta massevis av notater for meg selv for å forstå alt. Det var en gigantjobb, forteller hun.

Prøvespillingen var i februar 2002. I august samme år startet innspillingen, og da den var ferdig i mars, hadde Ane Dahl Torp levd med rollen i ett år.

- Vi var ferdige en fredag, og mandagen etter begynte innspillingen av «Suzannah». Jeg satt i kantina på NRK, samme kantina, begge dagene. Fredag hadde jeg dongeribukse og jakke og et vanskelig liv. Mandag hadde jeg korsett og var kona til Henrik Ibsen og sammen med Wenche Foss og Berit Nesheim og Hildegun Riise. Jeg husker at de spurte meg om jeg var lei meg for å være ferdig, og jeg svarte «ikke i det hele tatt». Og så kom det over meg! Bu-hu-hu. Jeg var blitt glad i Trude, jeg var lei meg for å miste henne, og jeg tenkte «du prøvde så godt du kunne, men nå er du borte likevel». Det høres kanskje dumt ut, men hun var blitt virkelig for meg, forteller hun.

I ettertid har hun sett hele serien, alle episodene, etter hvert som de har blitt ferdig klippet. Hun er fortsatt like entusiastisk.

- Jeg har så lyst til at folk skal se dette, at om jeg møter noen på gata mens tv-serien går, kommer jeg til å ville sende dem hjem.

ENGASJERT: - Jeg fikk gjøre veldig mye i fjor. Dette er det store hjertebarnet, sier Ane Dahl Torp. Hun snakker om tv-serien «Svarte penger - hvite løgner», som begynner på NRK1 torsdag.