Ane tilbake på kjøret

I den kommende norske action-filmen «Uro» spiller Ane Dahl Torp narkomane Mette.

Inntil en hekk på Frogner, bak en trailer, står fem politimenn og drikker kaffe. Gradestokken viser nesten null, og til en forandring er været relativt klart. Politimennene, som egentlig er statister, fryser. De nikker høflig og peker.

-  Det er bak hjørnet, sier de.

Bak hjørnet og i oppkjørselen til en villa er det ledninger, en mengde mennesker, og kameraer. Midt i flokken sitter regissør Stefan Faldbakken. På trappen bak står Nicolai Cleve Broch. Ansiktet hans er fullt av juling og blåveiser.

Og på plenen ved siden av smyger Ane Dahl Torp (30). Hun er full av narkotika.-  Hvis kulturministeren har lyd på øret så gjør vi en prøve. Han har lyd. Alt er klart. Action, roper regissør Faldbakken.

Kulturminister Giske er «selvfølgelig» på filminnspillingsbesøk han også.

Lik en narkoman

Filmen «Uro» er i disse dager halvveis innspilt. Det har lenge vært kjent at Nicolai Cleve Broch spiller den mannlige hovedrollen i filmen.

Nå er også den kvinnelige hovedrolleinnehaveren klar. Ane Dahl Torp spiller halvkriminelle Mette. -  Mette driver en club hvor det vanker kriminelle, og som selv har en del ballast fra kriminelle miljøer. Det skjer ganske mye med livet hennes i løpet av filmen, forteller Ane Dahl Torp.

 FARLIG OG SEXY: Ane Dahl Torp balanserer på kant med loven i den kommende norske actionfilmen «URO». Nicolai Cleve Broch spiller hennes gamle venn, politispaneren HP. Filmen har premiere i september neste år. Foto: Friland
FARLIG OG SEXY: Ane Dahl Torp balanserer på kant med loven i den kommende norske actionfilmen «URO». Nicolai Cleve Broch spiller hennes gamle venn, politispaneren HP. Filmen har premiere i september neste år. Foto: Friland Vis mer

-  En rolle som passer deg bra?-  Det har blitt en del liknende roller, ja. Jeg ser ut som en narkoman, vet du, ler Ane.

Som røper at hun har spurt politifolk (som ifølge Ane kan se om folk bruker dop eller ikke) om hvorfor hun ofte får roller som narkoman, eller alkoholiker.

-  Du ser ut som en, sier de. Ane ler igjen. -  Men sannheten er jo at jeg kanskje er den personen i Norge med minst erfaring fra området. Likevel føler jeg meg utrolig bekvem i rollen, sier hun.

Har funnet hverandre

Ane og Nicolai har kjent hverandre en hel liten evighet, men det er først den siste tida de har funnet hverandre som skuespillere. Først på scenen i «Fedras Kjærleik» og nå i «URO». Likevel er de begge gjengangere i norsk film og tv-produksjon, og to av Norges aller største stjerner. -  Det er tydelig at det har etablert seg et eget stjernelag innenfor norsk film. Og det er bra. Det beviser bare at det finnes talent, sier Trond Giske.

Kulturministeren går med hodet hevet på settet. Dagen før la han nemlig fram et kulturbudsjett som i større grad enn tidligere satset på filmproduksjon i Norge. I dag er han på studietur. Han gjør research, som han sier.

-  Det har skjedd en revolusjon innenfor norsk film de siste årene. Målet må være å bli best i Norden, eller i hvertfall utjevne forskjellene. Dansk film er i dag mye bedre enn norsk, sier han.

Lite glam

Ane Dahl er ikke like overbevist.

-  Det er litt vanskelig å måle skuespillerprestasjoner, men vi kan si at målet er å ikke være noe dårligere enn de andre. Det høres liksom bedre ut. Samtidig er det utrolig positivt med økt satsning på film. Bare se hvordan vi har det her. Vi hadde trengt noen millioner ekstra, sier Ane og viser den enorme rosa boblefrakken hun bruker som beskyttelse mot høstkulda.

-  Litt lite glam?-  Det er ikke det som er problemet. Men det hadde vært fint å ha råd til å prøve ut faktiske ideer. Drømmen hadde vært å kunne spille inn en film med budsjett på, ja la oss si, seksti millioner, sier Nicolai Cleve Broch.

Ane Dahl Torp er enig. Og da er det vel bare opp til mannen med pengesekken.

PÅ INSPEKSJON: Mannen med millionene, kulturminister Trond <p></p>Giske (i midten), var i går på studietur til Frogner i Oslo for å bivåne innspillingen av spillefilmen «Uro» med Ane Dahl Torp og Nicolai Cleve Broch.