HETSES: Fatima Almanea kalles «muslimfjolle» på sosiale medier og får streng beskjed om å ikke kalle seg verdøling. Årsaken er at hun ytret seg kritisk til Hans Rotmos uttalelser til Trønder-Avisa. Foto: Privat
HETSES: Fatima Almanea kalles «muslimfjolle» på sosiale medier og får streng beskjed om å ikke kalle seg verdøling. Årsaken er at hun ytret seg kritisk til Hans Rotmos uttalelser til Trønder-Avisa. Foto: PrivatVis mer

«Ånei du lille muslimfjolle. Ingen verdølinger går med uniformen til terrorister»

Fatima Almanea hetses etter at hun engasjerte seg i Hans Rotmo-saken.

(Dagbladet): - Hijaben min er ikke en terroristuniform. Hvis folk lurer på hvorfor jeg går med den, må de gjerne spørre, sier Fatima Almanea til Dagbladet.  

I et blogginnlegg i Dagbladet på søndag tok 20 år gamle Fatima Almanea til motmæle etter Hans Rotmos kommentarer om muslimer og innvandring til Norge.

Dagen før hadde musiker Hans Rotmo (67) gått ut i Trønder-Avisa, og kalt muslimer «en miljøforurensing i Europa».

- Muslimene er en miljøforurensning i Europa. De forurenser på samme vis som vi nordmenn gjorde da vi innvandret USA og stjal Indianer-land, fortalte Rotmo til Trønder-Avisa.

De siste åra har Rotmo kommet med flere harde utfall mot innvandring og innvandrere, og mener blant annet at «islam og vesten ikke går sammen».

I sangen «Vi fra andre» fra 2012 omtaler han asylsøkere som lopper og lus. 

Han uttalte til Trønder-Avisa at islam står så langt unna europeisk kultur at parallelle samfunn er i ferd med å utvikle seg. Oslo blir blant annet trukket frem som en segregert by.

Almanea svarte Rotmo ved å skrive «Jeg er en norsk muslim. Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa. Jeg er forurensingen du advarer mot, jeg er avviket. Jeg er nasjonen innen nasjonen, jeg er byllen du ønsker å fjerne».

Hun høstet tidlig enorm støtte på sosiale medier. Nå opplever hun grov hets fra Facebook-brukere som ikke liker det hun skrev. Den hetsende Facebook-tråden ble startet av en person som skriver under pesudonym. 

«Uniformen til terrorister» «Ånei du lille muslimfjolle. Ingen verdølinger går med uniformen til terrorister» skriver Facebook-brukeren som startet tråden på sin egen vegg 2. juni om at Almanea kalte seg verdøling. Innlegget er åpent for alle, og screenshots av tråden florerer på sosiale medier. 

Almanea sier at hun synes hetsen er trist.

- Ytringer som dette bidrar til å polarisere debatten og skape et giftig debattklima, sier hun. 

Hun synes at fokuset på hennes utseende er usaklig, og ønsker en mer relevant debatt. Flere av Facebook-brukerne som skriver i tråden har reagert på at Almanea kaller seg verdøling. 

«Kan vel ikke si det er noen verdaling når hun går rundt i bombedrakt. Trodde de var snille jeg. Ikke utformet som en jungelkanin. Send de hjem igjen og slutt og ta inn dette pakke som ikke har livets rett», sier en annen bruker.

Selv sier Almanea at slike kommentarer er sårende.

- De må gjerne spørre hvorfor jeg går med hijab, så skal jeg svare, sier hun.

Almanea mener at netthets gjør at det koster mye å snakke offentlig. 

Ikke redd - Jeg blir ikke redd av hetsen, men det er veldig ekkelt at folk kan være så intolerante, forteller Almanea. 

Hun understreker at hun også har fått stor støtte, og at blant annet Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, har vært oppmuntrende. Almanea har ikke bestemt seg for om hun skal anmelde Facebook-innlegget enda. 

- Må konfrontere ytringene   Almanea mener netthets er en eskalerende trend som må konfronteres, og tror hets kan føre til et mer lukket samfunn.
Dagens debattklima kan være skadelig for de som ønsker å delta i debatten, forteller hun. 

- Nå må de som ytrer seg forvente hat og hets hver gang de sier noe, sier Almanea.

Dagbladet har forsøkt å kontakte Hans Rotmo. Han har ikke svart på våre henvendelser, men sier i dag til Adresseavisen at han angrer og tar selvkritikk for sine uttalelser om miljøforurensning.

— Jeg tar selvkritikk og angrer på formuleringen om miljøforurensing. Men holder fast på innholdet om masseinnvandringen. Overraskende mye støtte tross uanstendig utsagn, skriver Rotmo i en SMS til Adressseavisen.

Dagbladet har også vært i kontakt med den anonyme personen som startet Facebook-tråden, vedkommende ønsker ikke å kommentere saken.

SLIK HETSES HUN: På Facebook.
SLIK HETSES HUN: På Facebook. Vis mer