Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aner fortsatt ikke hva som skjedde

The Zombies var glemt i 30 år, men fikk kultstatus.

(Dagbladet.no): Det var da royaltysjekkene plutselig begynte å få flere sifre på slutten av nittitallet at Colin Blunstone og Rod Argent skjønte at sekstitallspopen var tilbake.

For ganske nøyaktig 40 år siden ga britene ut albumet «Odessey & Oracle» med sitt band The Zombies, som på det tidspunktet allerede var oppløst. Bak seg hadde de en kort karriere som brakte dem til USA som en del av datidas British invasion-bølge, men interessen for bandet hadde raskt avtatt, og coverdesignerens pinlige skrivefeil (det skulle naturligvis vært «Odyssey») syntes bare å være den siste spikeren i kista for beatbandet.

Men når de i kveld spiller på Rockefeller i Oslo, er det med en legendestatus blant musikkjennere som knapt har sidestykke.

Solgte plutselig betydelig

- Helt uten at noen hadde promotert den, begynte plata plutselig å selge i betydelige mengder. Det var i 1998 at vi begynte å legge merke til det på de jevnlige royaltysjekkene. For i motsetning til mange andre band fra den samme tidsepoken, har vi av tilfeldige årsaker beholdt alle rettigheter til musikken, sier vokalist Blunstone til Dagbladet.no.

Musikkblekker som NME, Rolling Stone og Mojo begynte å rydde plass til skiva på sine jevnlige tidenes-beste-lister, og i dag er plata kanskje mer populær enn noensinne, med sin banebrytende bruk av synthesizerforløperen Mellotron og sin elegante miks av jazz, 60-tallspop, soul og blues - som en slags tidlig forvarsel til magien Steely Dan noen år senere skulle komme til å patentere.

- Hvordan plata plutselig dukket opp fra glemselen, aner jeg ikke. Den var aldri noen hit da den kom ut, men nå nevnes den stadig av andre artister som en inspirasjonskilde. Hadde jeg visst hva som skjedde, skulle jeg sørget for at flere plater fikk den samme skjebnen, sier den nå 62 år gamle sangeren.

- Men jeg er enig i at det er et interessant album. Det ble i sin tid spilt inn med svært knappe ressurser, men vi gjorde jo vårt beste, sier han beskjedent.

GJENFORENT: The Zombies er tilbake. I kveld spiller Colin Blunstone og Rod Argent med sitt turnéband på Rockefeller, i mars spiller hele originalbesetningen i London.
GJENFORENT: The Zombies er tilbake. I kveld spiller Colin Blunstone og Rod Argent med sitt turnéband på Rockefeller, i mars spiller hele originalbesetningen i London. Vis mer

Hedrer klassikeren i London

I mars spiller en gjenforent originalbesetning av The Zombies hele «Odessey & Oracle» fra start til slutt, tre kvelder på rad for et utsolgt Shepherd\'s Bush Empire i London. Bandet som er i Oslo i dag, er Blunstone og keyboardisten Argents turnéband, med blant annet bassist Jim Rodford, som har mange års fartstid i The Kinks.

De kommer ikke til å gjøre noen ren «Odessey»-konsert, men lover å sette alle sine tidlige singlehits på setlista.

- Og så liker vi å spille en del nyere låter. Vi får like god respons på dem som på de gamle klassikerne, hevder Colin Blunstone.

Å komme tilbake til Norge er spesielt for bandet. Det var her de gjorde sine første konserter utenfor England - men siden har de aldri spilt her.

- Jeg husker ikke selve konserten den gangen, men jeg husker godt reisen hit, og at det var på høsten. Det første snøfallet kom nettopp den kvelden, mimrer sangeren.

BLITT ELDRE: Men låter fortsatt bra, er rapportene om Blunstone og Argent.
KLASSIKER: «Odessey & Oracle» kom ut i 1968, men brukte 30 år på å bli en salgssuksess. Noe å trøste seg med for andre artister som sliter med platesalget?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media